Njujork Tajms savetuje: ovaj grad u Indiji morate posetiti (foto)

Na listi 52 svetske destinacije koje treba obići u 2018. godini, našao se i indijski grad Čandigar.

Opisan kao ‘zeleni grad’ i ‘Meka za ljubitelje arhitekture’, prestonica severnih država Pendžaba i Harajane, Čandigar je u ovom prestižnom listu preporučen prvenstsveno zbog zgrade Vlade, poznate kao Capitol Complex, koja se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, a koju je dizajnirao čuveni arhitekta Le Korbizje, kao i novootvorenog luksuznog odmarališta, Oberoi Sukhvilas, koje se prostire na 3.200 hektara šume izvan grada.

Uprkos bogatoj istoriji i arhitektonskom nasleđu, Čandigar ipak nije toliko posećen kao ostali delovi Indije, Tamil Nadu ili Maharaštra. Ova prestonica je prvi planski izgrađen grad u Indiji, a švajcarsko-francuski arhitekta Šarl-Eduar Žanrene-Gri, poznat pod pseudonimom Le Korbizje, pristao je da 1950. godine napravi plan grada. Tokom sledeće decenije Čandigar je izgrađen od temelja, a njime danas dominiraju građevine u brutalističkom stilu, mreže puteva i mnoštvo zelenila.

Osim izvandrednim arhitektonskim rešenjima, grad se može pohvaliti i jezerom Sukna, koje opčinjava sve ljubitelje ptica, kao i Kamenom baštom. U ovom jedinstvenom muzeju na otvorenom, koji se prostire se na 10 hektara, nalazi se preko 2000 skulptura napravljenih od kamena, debrisa i drugih materijala.

View this post on Instagram

In the #nekchand #rockgarden

A post shared by Sarah Ellison (@sarahellisonfunkanova) on

Prethodni tekstNovi mali SUV koncept iz Renaulta namenjen Indiji
Sledeći tekstUpoznajte najmanju divlju mačku na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime