Sedam stvari koje morate znati pre nego što posetite Indiju

Foto: Simon/pixabay.com

Indija je neverovatno mesto – eksplozija kultura, boja i različitosti. Neverovatna hrana, sjajna kinematografija i gostoljubivost lokalnog stanosvništva su ono što privlači milione tursita iz celog sveta.

Indija nudi mnogo više od Tadž Mahala, iako je on mnogima vrhunac kulture ove zemlje, ali bili bi vam porebni meseci, ako ne i godine, da istražite sve predele ove države.

Međutim, dobro je znati 7 stvari pre nego što krenete u posetu dalekoj Indiji i uživate u njenim lepotama.

1. Veća je nego što možeteda zamislite

Indija je sedma zemlja po veličini na svetu, i sigurno već imate utisak da je velika, ali tek kada stignete tamo i pokušate da se probijete kroz saobraćaj, shvatite koliko je zapravo ogromna. Ponekad su vam potrebni sati da stignete od jednog do drugog mesta, jer je ova zemlja ipak domovina 1.3 milijarde ljudi.

2. Neverovatna različitost

Indija ima toliko toga da ponudi: bogato dekorisane hramove, užurbane pijace, ali i moderne tržne centre. Od vrhova Himalaja možete se spustiti na bele peščane plaže Goe, istraživati hramove, tvrđave i palate. Ali ako planirate putovanje, obavezno obratite pažnju na garderobu koju nosite jer vam mogu biti potrebni i kaputi i kupaći kostimi.

3. Lokalno stanovništvo ne zove auto rikše ‘tuk-tuk’

Foto: pucho/pixabay.com

Ova vozila na tri točka pokreće motor iz skutera i često ih zovu ‘autima’ (skraćeno od ‘auto-rikše’). Ljudi će znati na šta mislite ako kažete ‘tuk-tuk’, ali dobro je znati kako govori lokalno stanovništvo.

4. Motori su porodično vozilo

Često ćete na ulicama videti celo odeljenje dece u jednom automobilu, ali još je neverovatnije da se cela petočlana porodica vozi na motoru.

5. Postoje 23 različitih priznatih jezika

Iako su Hindi i Engleski dva zvanična jezika koji se koriste u Indiji, postoji mnoštvo drugih. Hindi je najrasprostranjeniji, ali i Bengali, Gujarti, Telegu i Marati se pričaju u određenim delovima zemlje.

6. Čaj nije samo napitak, to je način života

Čarobni napitak čaj, koji se satima kuva od lišća biljaka sa karanfilićem, đumbirom i mnogim drugim začinima, brzo postaje opsesija svih turista. Zato kući nose kese ovog napitka koji nigde drugde nema ukus kao u Indiji.

7. Ima više festivala nego dana u godini

Foto: murtaza_ali/pixabay.com

Jedan od razloga zbog kog vredi posetiti Indiju je opsednutost njenih stanovnika proslavama i festivalima. Različitost religija znači i postojanje mnoštva festivala koji se slave u različitom periodu tokom godine. U martu je najpoznatiji praznik Holi, a i Diwali, festival svetlosti, koji se proslavlja u novembru.

Prethodni tekstMinakši Aman – hram i dragulj Indije
Sledeći tekstKanadski premijer u poseti Indiji oduševljen Tadž Mahalom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime