Zamrznuta reka kao način povezivanja dva lokalna stanovništva

Foto: Facebook/IndiaiNSerbia

Čadar Trek ili klisura je zimska staza u Zanskar regionu Ladak, u indijskoj državi Džamu i Kašmir. Čadar Trek obuhvata zamrznutu Zanskar reku, koja obezbeđuje pristup do Zanskar doline i koristi se kao putanja koju koriste meštani i turisti tokom zime.

Na lokalnom jeziku „Čadar“ ukazuje na sloj leda koji pokriva reku. Tokom leta „Zanskar reka“ ne razočarava entuzijazam turista, jer postaje savršeno mesto za rafting ekspediciju.

Zamrznuta reka još uvek služi kao tradicionalni i jedini način povezivanja između lokalnog stanovništa Leha i Zanskara.

Dugi niz godina Čadar Trek privlači turiste iz celog sveta. U njemu možete da doživite najuzbudljivije i najizazovnije izlete. Najbolje vreme da se poseti Čadar trek je od januara do februara, kada temperatura tokom zime pada ponekad do -30 do -35 stepeni. Iako je hladno, niske temperature čine Zanskar jezero kao hipnotišuće kristalno jezero.

Trenutno, staza je u izgradnji da bi bila održiva tokom cele godine. Kada se to bude desilo, lokalni meštani će osetiti olakšanje, jer će ovaj potez indijske vlade učiniti njihov život izuzetno lakšim, posebno kada se radi o hitnim slučajevima gde je potrebna medicinska pomoć tokom zime.

Izgradnja puta je poremetila život lokalnih divljih životinja, prvenstveno neuhvatljivih snežnih leoparda. Nekada je Čadar bila njihova glavna teritorija zimi, ali sada će boraviti u dolini. Kada put počne da funkcioniše, doneće tradicionalnu kulturu do samog vrhunca.

Prethodni tekstProjekcija filma povodom obeležavanja Dana Republike Indije 26. 1. 2017.
Sledeći tekstPripreme za paradu povodom Dana Republike Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime