Amazon i Valmart žele da smanje zagađenje plastikom u Indiji

Zagađenje plastikom je veliki problem u Indiji. Vlada procenjuje da se oko 70% plastike koja se potroši jednostavno odbaci i u većini indijskih gradova ne postoji prerada otpada.

Amazon je objavio da će ukloniti svu plastiku koja ne može da se reciklira iz isporuka u Indiju do juna 2020. godine, zamenjujući „vazdušne jastuke“ i omote sa mehurićima koje inače koristi za zaštitu proizvoda oblogom od papira.

Ambalažni materijal kompanije već sadrži manje od 7% plastike za jednokratnu upotrebu, kaže Akhil Sakena, potpredsednik kompanije „Amazon India“.

– Ova investicija u zaštitu životne sredine obezbeđuje trostruku pobedu – dobra je za našu planetu, dobra za naše kupce i zajednicu i dobra za posao – kaže Sakena u izjavi.

Flipkart ima malu prednost nad Amazonom na vrhu indijskog tržišta za e-trgovinu, za koji Morgan Stanlei predviđa da će do 2027. biti vredan 200 milijardi dolara. Svaka kompanija čini nešto više od 30% tržišta, prema procenama istraživačke firme Forester .

Obe firme su uložile milijarde dolara u rast svog poslovanja, dok se bore za dostizanje više od pola milijarde ljudi koji će biti prijavljeni na mreži u narednih nekoliko godina.

Indijski premijer Narendra Modi prošlog meseca je pozvao kompanije i pojedince da smanje zagađenje plastikom, rekavši u svom govoru na Dan nezavisnosti da bi Indija trebalo da preduzme „snažne prve korake“ za uklanjanje plastike za jednokratnu upotrebu do 2. oktobra.

– Pozivam osnivače startapa, tehničare i industrijalce da pronađu način za recikliranje plastike – dodao je Modi.

(Telegraf Biznis/edition.cnn.com)

Prethodni tekstIndija: Umetnička dela uz pomoć šivaće mašine (video)
Sledeći tekstOdlučeno: Prvi putnički hiperlup na svetu dobiće Indija! (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime