Ambasadorka Indije na 3. ekonomskom sastanku Indije i Srbije

Foto: Ambasada Indije

Gđa Narinder Čohan, ambasadorka Indije u Republici Srbiji, učestvovala je na trećem sastanku Indije i Srbije u okviru zajedničkog ekonomskog komiteta (JEC – Joint Economic Committee). Sastanak je održan putem video-konferencije 10. marta 2017. godine. Sastanku su kopredsedavali gospođa Anita Praveen, državni sekretar Ministarstva trgovine i industrije Indije, i Nemanja Stevanović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Obe strane informisane su o ekonomskim situacijama. Razgovaralo se o izgledima za poboljšanje bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa. Obe strane složile su se da dodatno treba ojačati bilateralne ekonomske i trgovinske odnose i nastaviti veza između poslovnih udruženja i trgovinskih organa u cilju bolje bilateralne trgovine. Indijska strana upoznala je srpsku stranu o najnovijim ekonomskim kretanjima u Indiji i istakla svoje vodeće projekte kao što su Make in India, Skill India, Digital India, Smart Cities, Swachh Bharat, Start-Up India itd.

Obe strane razmotrile su status bilateralne ekonomske saradnje, uključujući trgovinu i investicije, poljoprivredu i prehrambenu industriju, energetiku, rudarstvo, naučno-tehničku saradnju, informacione tehnologije i elektroniku, civilno vazduhoplovstvo, zdravstvo, farmaciju, turizam, snimanje filmova, omladinu i sport i saradnju unutar privatnih sektora.

Ambasadorka je istakla uvoz pšenice, sojinog zrna i uljarica iz Srbije i pozvala u posetu indijsku delegaciju radi razrade modaliteta saradnje. Indijska strana izrazila je i zainteresovanost za nabavku bakra i zlata iz Srbije. Dve strane izrazile su spremnost da unaprede međusobnu ekonomsku saradnju i pronađu načine i sredstva za njen dalji razvoj.

Prethodni tekstBroj izgrađenih kilometara autoputa biće udvostručen u narednoj godini
Sledeći tekstOvo je najbogatiji grad u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime