Australija vraća 14 spornih umetničkih dela Indiji (foto)

Foto: Nile/pixabay.com

Australijska nacionalna galerija vratiće 14 umetničkih dela Indiji koja su, kako se sumnja, ukradena, oteta ili nelegalno izneta iz zemlje.

Religiozni i kulturni artefakti uključuju skulpture, fotografije i savitke i vredni su oko 2,2 miliona dolara.

Direktor galerije Nik Micevič rekao je da će vraćanje ovih umetnina „zatvoriti veoma teško poglavlje u našoj istoriji“.

Svi osim jednog umetničkog dela povezani su sa Subhash Kapoorom, nekadašnjim trgovcem umetninama iz Njujorka i navodnim krijumčarem. Kapoor kojeg čeka suđenje u Indiji, odbacuje sve optužbe.

Neka od spornih dela datiraju još iz 12. veka, kada je kada je dinastija Čola predvodila procvat hinduističke umetnosti u Tamil Naduu.

Galerija iz Kambere je već vratila nekoliko drugih umetničkih dela koji su nabavljeni preko Kapoora, uključujući bronzanu statuu hinduističkog boga Šive koja je 2008. godine kupljena za 5 miliona dolara.

Micevič je agenciji AFP rekao da će umetnička dela u Indiju biti vraćena za nekoliko meseci.

Visoki indijski komesar u Australiji pozdravio je ovo i taj potez nazvao „neverovatnim činom dobre volje i prijateljstva“.

Subhash Kapoor je bio predmet velike istrage američkih federalnih organa, poznatoj kao Operacija Skriveni idol, koja je dovela do zaplene stotina istorijski značajnih artefakata.

Kapoor je prethodno bio vlasnik galerije na Aper ist sajdu na Menhetnu, u kojoj je izvršena racija od strane američkih vlasti početkom 2012. godine. Policijske vlasti na Menhetnu takođe zahtevaju njegovo izručenje SAD-u.

Prethodni tekstTrikovi Indijaca da se rashladite tokom letnjih vrućina na prirodan način
Sledeći tekstDanas je Dan nezavisnosti Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime