Bez Kine i Indije nema rešenja globalnih pitanja

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da Kremlj ne smatra efikasnim koordinaciju svetske politike i ekonomije bez učešća Kine i Indije.

„Što se tiče saradnje sa ’sedmorkom‘, svaka saradnja mora da ima konačni cilj“, prokomentarisao je Peskov pitanje da li je Rusija spremna za tešnju koordinaciju sa G7, ako ne bude obnovljen format G8.

„Ako je to potrebno kako bi se koordinirali globalni procesi, bilo da je to politika, geopolitika i ekonomija, efikasnije je ipak to uraditi uz učešće najvećih država sveta, jer govoriti o makropolitici, o makroekonomiji bez Kine i Indije, nije logično“, dodao je Peskov.

On je potvrdio da se radi na pripremi novog samita „Normandijske četvorke“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina), koju je ranije najavila nemačka kancelarka Angela Merkel u Bijaricu. On je naglasio da bi na tom sastanku trebalo da bude urađen veliki „domaći zadatak“.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas na samitu G7 u Bijaricu da se radi na povratku Rusije u taj format, odnosno na obnovi G8.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da Moskva smatra korisnim sve kontakte sa zemljama „sedmorke“.

(Sputnjik)

Prethodni tekstTestiran najmanji i najjeftiniji auto svih vremena
Sledeći tekstIndija: Mogulski spomenici i Tadž Mahal

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime