Bolivudska venčanja u Atini

Foto: Pixabay.com/ambroochizafer

Dah Bolivuda stigao je u Atinu. Centar grada pretvara se vikendom u indijsku bajku. Nekoliko stotina zvanica u tradicionalnim sarijima, mladenci okićeni zlatom i dijamantima, muzika, dekoracija, cvetni aranžmani, sve kao u srcu Indije.

Tako vikendom sve češće izgleda prelepo zdanje iz 19. veka Zapion u Nacionalnom parku na Sintagmi u kome je, inače, u maju 1979. potpisan sporazum o ulasku Grčke u EU.

Njega sada zbog svoje neobične i prefinjene arhitekture zakupljuju za venčanja bogataši iz Indije, koji mogu da ispune san svoje dece da se ceremonija održi baš u glavnom gradu Grčke, nedaleko od drevnog Akropolja.

„Obišli smo Evropu i među svim gradovima koje smo videli u najužem izboru bili su Barselona i Amsterdam, ali smo Atinu odabrali kao mesto za ceremoniju venčanja. Imate divnu zemlju, prelepo more, gostoljubiv i srdačan narod”, izjavio je organizator venčanja indijskog biznismena Karan Israna koji je sa suprugom Monikom prošle nedelje u Zapionu organizovao venčanje svoje ćerke Serene sa Aidsom Dalamalom.

Ovaj multimilioner koji ima uspešan biznis u sferi telekomunikacija i kompjuterske tehnologije u Africi i Aziji, rukovodi kompanijom „Flajing dav limitid”, koja je zvanični prodavac Sonija u Nigeriji, pozvao je 400 gostiju na svadbenu ceremoniju koja traje nekoliko dana i koja je koštala preko pola miliona evra. Smestili su ih u najskuplje atinske hotele na Trgu Sintagma i okolini, koji, upravo zahvaljujući talasu „bolivudskih venčanja” u eri krize, doživljavaju neverovatni procvat.

Ćerka Serena i zet Aids školovali su se u Engleskoj, znaju se od detinjstva, oboje imaju uspešne karijere u Londonu, ali tradicionalno indijsko venčanje pod atinskim nebom bio je njihov, ali i san njihovih roditelja. Mlada je zaprošena na tradicionalni indijski način, venčao ih je sveštenik koji je doputovao iz domovine. Igralo se i pevalo do kasno u noć, služilo se preko hiljadu različitih indijskih i grčkih jela, bilo je sirtakija… Sutradan su obilazili Atinu, Akropolj, Muzej Akropolja, okolne plaže…

Poslednjih godina neverovatnom brzinom raste takozvani bračni turizam u Grčkoj. Godišnje preko hiljadu parova iz celog sveta, najviše iz Kine, odabira ostrvo Santorini i Atnu kao mesto za sklapanje braka. Nedavno je jedan lokalni list na Mikonosu pisao: „Na našem ’ostrvu vetrova’ dosad smo svašta videli, ali indijsko venčanje nikada. Doživeli smo i mi trenutak bolivudske priče.”

Mladenci su opet doputovali iz Londona gde imaju svoje kompanije i bogatstvo, ali i maštarije koju su želeli da ostvare: venčanje pod grčkim nebom.

Lokalna TV na Mikonosu je zabeležila da su mladenci i gosti čamcima stigli na odabranu plažu, da je mlada bila u svilenom sariju i da se, opet, igrao sirtaki.

Takođe, na Mitiliniju gde je posle mnogo godina obnovljena katolička crkva, otvorena su praktično vrata mnogim mladencima koji su upravo tu želeli da sa venčaju. U analima grada ostalo je zabeleženo da su svoje živote tu ujedinili preko stotinu parova, među njima – princeza Tajlanda.

Novi vid turizma cveta, domaćini su zadovoljni, mladi parovi iz inostranstva veruju da im je pod grčkim nebom zagarantovana bračna dugovečnost. Oni ne znaju i ne treba da znaju da je brak u Grčkoj u krizi i da je broj razvoda dostigao za ovdašnje pojmove i tradiciju zabrinjavajuće razmere, da je u proseku, poslednjih godina, zahteve za razvod braka podnosilo između pet i devet hiljada bračnih parova.

(Politika)

Prethodni tekstIndija i Rusija će sa zajedničkom posadom leteti na Mars?
Sledeći tekstNestao indijski alpinista, potraga u toku

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime