Britansko-indijski film „Kuća kraljevog namesnika“

Žanr: biografski, drama, istorijski
Trajanje: 106 min

Glavne uloge: Džilijan Anderson (Gillian Anderson), Majkl Gambon (Michael Gambon), Hugh Bonneville
Scenario: Paul Mayeda Berges, Moira Buffini, Gurinder Chadha
Režija: Gurinder Čada (Gurinder Chadha)

SINOPSIS

Lord Mauntbaten 1974. godine zauzima mesto poslednjeg vicekralja, zaduženog da vrati Indiju indijskom narodu. On živi u kući koja je bila dom britanskih vladara, dok 500 sluga, Indusa, muslimana i sika, živi na donjem spratu.

O FILMU

„Kuća kraljevog namesnika“ je istorijska drama o kraju jedne imperije. Britansko-indijski film „Kuća kraljevog namesnika“, u režiji Gurinder Čade, istinita je priča o poslednjim mesecima britanske vladavine u Indiji, nakon 300 godina.

„Kuća kraljevog namesnika“ je film koji je u isto vreme epska i intimna priča, sa inspirativnom porukom koja slavi toleranciju. Događaji koji su prikazani u filmu uglavnom su nepoznati ili zaboravljeni, ali imaju veliki značaj u pogledu lekcija koje bi trebalo naučiti o politici straha, podelama u društvu, poreklu verskog ekstremizma i moralnoj odgovornosti svih ljudi prema migrantima koji beže od nasilja tražeći bolji život.

Rediteljka Gurinder Čada rođena je 1960. godine u Keniji, a odrasla u Londonu. Karijeru je započela kao reporter Radija BBC. Režirala je nekoliko nagrađivanih dokumentaraca za BBC, a ušla je u saradnju i sa Britanskim filmskim institutom (BFI) i kućom „Channel Four“. Godine 1990. osnovala je sopstvenu produkcijsku kuću, Umbi Films.

Domaća publika imala je priliku da premijerno pogleda film „Kuća kraljevog namesnika“ na ovogodišnjem FEST-u. Glavne uloge u filmu tumače Hju Bonevil, Džilijan Anderson, Majkl Gambon, Om Puri, Maniš Dajal, i Huma Kureši.

Oficijelni sajt:

Viceroy’s House (2017)

Premijera: 24. avgust 2017. godine

Prethodni tekstTadž Mahal u vremenskoj kapsuli čovečanstva
Sledeći tekstFestival indijskog filma u Zrenjaninu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime