Čudo u Indiji: Lekari bolesno i srce donora povezali da kucaju zajedno

Foto: sasint/pixabay.com

Indijac (56) koji je imao srčanu insuficijenciju u završnoj fazi, nakon transplantacije, izašao je iz bolnice “Apollo” sa dva srca. Iako su prognoze govorile da mu je ostalo malo života i da su male šanse da preživi operaciju, lekari iz južnog indijskog grada Hajderbada uspeli su da naprave čudo.

Radikalna procedura

Doktor Gopala Gokale (Gokhale) tokom operacije ubacio je, naime, srce donora pored onoga koje je trebalo zameniti. Zasekao je deo srčane kese i postavio novi organ između nje i pluća. Novo srce povezano je s obolelim i ujednačena su kako bi se osigurala normalna cirkulacija krvi u telu. Rezultat ove medicinske akrobacije su dva funkcionalna srca, oba s otkucajima, prenose mediji u regionu.

Kako je rekao doktor Gokale, koji je radio transplantaciju, srce 17-godišnjeg donora bilo je premalo za grudni koš znatno starijeg pacijenta pa je bio prisiljen pokušati radikalnu proceduru da bi Indijcu dao šansu za život. Prema njegovim rečima, operacija je bila teška, riskantna i trajala je sedam sati.

Kritično stanje

– Donirano srce bilo je normalne veličine pesnice, a srce primaoca veličine male fudbalske lopte. Za sada sve ide dobro, a dva srca u pacijentu dopunjuju jedno drugo kako bi olakšali cirkulaciju – rekao je dr. Gokale i istakao da nije bilo vremena da se čeka novi donor, jer je pacijent bio u kritičnom stanju te je zbog toga odlučio da rizikuje.

Tako je Indijac postao jedan od 150 preživelih nakon operacije kombiniranog transplantata i jedan od rijetkih koji ima dva srca u grudima. Njegovo stanje trenutno je stabilno, ali doktori upozoravaju da ga u budućnosti najverovatnije očekuju novi zdravstveni problemi.

Prethodni tekstInaugurisan indijski štand na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu
Sledeći tekstUpoznajte 24-godišnju Indijku pilota koja je ušla u istoriju (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime