Dan rođenja Ambedkara – tvorca indijskog ustava

Dr Bhimrao Ramdži Ambedkar (14 april 1891 – 6. decembar 1956) bio je indijski pravnik, ekonomista, političar i društveni reformator koji je predsedavao Komitetom za izradu Ustavotvorne skupštine i bio prvi ministar pravosuđa u Indiji.

Dr Ambedkar ostao je večna inspiracija milionima Indijaca, kao i pobornicima ravnopravnosti i socijalne pravde širom sveta.

Dostignuća dr Ambedkara zaista su impresivna. On je tvorac pluralističkog i inkluzivnog Ustava Indije koji sve do današnjih dana garantuje jednake mogućnosti i prava svim građanima Indije, slobodu izražavanja i pravo na veroispovest u okviru sekularne demokratije. Ustav Indije čiji je glavni tvorac dr Ambedkar – isključuje svaki vid diskriminacije.

Zahvaljujući dr Ambedkaru, Ustav pruža snažnu socijalnu i ekonomsku podršku ugroženim građanima Indije. Ustav Indije, čiji je glavni kreator dr Ambedkar, usvojen je i stupio je na snagu 26. novembra 1949. godine.

Vlada Indije donela je zato odluku da se 26. novembar svake godine obeležava kao Dan ustavnosti, kako bi se na taj način promovisale ustavotvorne vrednosti među svim građanima Indije.

Prethodni tekstIndija: Ima 102 godine i ne propušta priliku da glasa
Sledeći tekstPrijanka s mužem u ludom provodu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime