Demonetizacija velikih apoena indijskih novčanica

Foto: Keenicon/Pixabay.com

U cilju suzbijanja finansiranja terorizma putem upotrebe lažnih indijskih novčanica (FICN) i korišćenja fondova za subverzivne aktivnosti poput špijunaže, krijumčarenja oružja, droge i druge zabranjene robe u Indiju, kao i za eliminisanje “crnog novca”, Vlada Indije odlučila je da ukine kao zakonsko sredstvo plaćanja novčanice velikih apoena od 500 i 1.000 rupija počevši od 9. novembra 2016.

2. Imajući u vidu da novčanice velikih apoena potpomažu stvaranje “crnog novca”, nove serije novčanica od 500 i 2.000 rupija uvedene su u upotrebu od 10. novembra 2016. Ubacivanje u opticaj novčanica od 2.000 Rupija kontrolisaće Centralna banka Indije. Planirano je da se novouvedene serije novčanica značajno  razlikuju od sadašnjih u pogledu izgleda, dizajna, veličine i boje.

3. Tokom protekle dve godine, Vlada Indije preuzela je veći broj mera kako bi se stalo na put crnoj ekonomiji. Neke od tih mera uključuju: formiranje specijalnog istrazivačkog tima (SIT); donošenje zakona koji se odnosi na neprijavljene prihode i imovinu u inostranstvu; izmenu sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Indije i Mauricijusa i Indije i Kipra; postizanje dogovora sa Švajcarskom o dobijanju informacija koje se tiču bankovnih računa indijskih državljana u banci HSBC; podsticanje korišćenja negotovinskih i digitalnih metoda plaćanja; izmenu Benami akta o transakcijama; sprovođenje plana o prijavi prihoda za 2016. godini.

4. U interesu građana, indijsko Ministarstvo finansija izdalo je sledeća uputstva:

  • Stare novčanice veće denominacije građani mogu do 30.decembra 2016. deponovati na svoj bankovni račun ili ih zameniti u ekpoziturama banaka kao i u ekspoziturama Centralne banke Indije (RBI).
  • Osobe koje nisu u mogućnosti da zamene svoje stare novčanice ili da ih deponuju na svoje bankovne račune do 30. decembra 2016. imaće priliku da to učine kasnije u određenim kancelarijama Centralne banke Indije uz neophodnu dokumentaciju po uputstvima centralne banke.
Prethodni tekstPtičar iz Čenaja i njegovi pernati prijatelji
Sledeći tekstU ovoj kući zidovi se rotiraju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime