Divali – festival „okupan“ svetiljkama

Foto: Wikipedia/Khokarahman

Divali je festival svetlosti, koji se u Indiji slavi tri dana krajem oktobra ili početkom novembra. Svaki grad ili selo sijaju okićeni hiljadama svetiljki koje teraju zle duhove.

Tokom ovog festivala vernici se mole Ganeši, božanstvu koje je predstavljeno glavom slona, i Lakšmi, boginji svetlosti, mudrosti i sreće. Za Indijce je ovo jedan od najvažnijih praznika tokom godine. Provode ga u krugu porodice uz tradicionalne aktivnosti.

Za vreme Divalija, sve se kuće prosto cakle od čistoće, ulice su očišćene, a u dovratcima kuća, na sveže ofarbanom i ručno oslikanom zidu, stoje male sveće koje simbolišu mir. U noći Divalija kreće neponovljiva eksplozija petardi i vatrometa.

Foto: Wikipedia/Ramnath Bhat
Foto: Wikipedia/Ramnath Bhat

Praznik Divali vezan je za lunarni kalendar i slavi se onog dana kada mesec potpuno iščezne sa noćnog neba, u periodu od druge polovine novembra do sredine oktobra.

Tokom festivala, građani jedni drugima daruju plodove, najčešće sveže i sušeno voće i povrće, kao i slatkiše, a sve to iznose i pred goste kao najveću dragocenost.

Festival svetlosti praznovao se u Indiji još u periodu pre oko četiri milenijuma, kada su u dolini Eufrata i Tigra nastajale prve civilizacije, a ovaj običaj su u Evropu preneli germanski narodi.

Prethodni tekstBesplatne projekcije indijskih filmova 3. novembra
Sledeći tekstMožda vam zatreba: korisni linkovi o Indiji

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime