Festival indijskog filma povodom Dana Republike Indije

Festival indijskog filma biće održan od 26. do 29. januara u Maloj sali Doma kulture Studentski grad (Bulevar Zorana Đinđića 179, Novi Beograd).

Projekcije su od 18:00 i 21:00.

Program je organizovan povodom Dana Republike Indije i ostvaren u saradnji sa Ambasadom Indije.

Uvodnu reč ima Miroljub Stojanović.

Ulaz je slobodan.

Četvrtak, 26. januar

18.00 – „DEVDAS“ (Devdas)
Režija: Sandžej Lila Bhansali
Uloge: Šaruk Kan, Madhuri Diksit, Aišvarija Rai, Džeki Šrof

Sinopsis

Devdas je priča o čoveku koji je voleo, voleo i samo voleo. Devdas je imao čarobno detinjstvo sa svojom divnom drugaricom Paro u kome se uzvišena ljubav osećala čak i pre nego što se mogla razumeti. Kada su odrasli, ta ljubav je postala još jača. Nažalost, kobni trenutak slabosti sa Devdasove strane stvorio je trajni zid razdvojenosti među njima.

Kako nije mogao da podnese život bez Paro, Devdas je potražio trajnu utehu u piću. Čak ni nepokolebljiva privrženost prelepe kurtizane Čandramuki nije umanjila njegov bol. Tek kada su se njegove oči sklopile i kada je otišao na večni počinak, bol je počeo da nestaje.

21.00 – „UDATA ŽENA“ (Parineeta)
Režija: Vidu Vinod Čopra
Uloge: Vidija Balan, Sandžaj Dut, Saif Ali Kan, Raima Sen, Dija Mirza

Sinopsis

„Parinita“ je ljubavna priča puna nesavladivih prepreka, smeštena u feudalno okruženje. Lolita, ćerka činovnika u penziji, radi kod svog suseda Navinčandre Roja, koji drži pod hipotekom njenu raskošnu porodičnu kuću.

Ona i Navinčandrin sin Šekar oduvek su se voleli. Međutim, Navinčandra ima druge planove za svog sina, kao i za Lolitinu kuću. Pojavljuje se imućni brat njihovog suseda Čarua, koji se vratio iz Engleske i nadmeće se za Lolitinu naklonost.

Petak, 27. januar

18.00 – „3 IDIOTA“ (3 Idiots)
Režija: Radžkumar Hirani
Uloge: Amir Kan, Karina Kapur, Madhavan, Mona Sing, Šarman Džoši, Boman Irani

Sinopsis

Farhan Kureši i Radžu Rastogi kreću u potragu za svojim davno izgubljenim prijateljem iz studentskih dana Rančom. Tokom puta sreću još jednog bivšeg studenta, Čatura Ramalingama, sada uspešnog biznismena, koji ih podseća na opkladu položenu pre 10 godina.

Njih trojica žure da pronađu Ranča na njegovoj poslednjog poznatoj adresi i usput se prisećaju urnebesnih dogodovština iz mladosti. Ne znaju da ih očekuje tajna koja će promeniti sve što su dotad znali o svojoj prošlosti.

21.00 – „RITAM“ (Taal )
Režija: Subaš Gai
Uloge: Anil Kapur, Akšaje Kana, Aišvarija Raj, Alok Nat

Sinopsis

Na proputovanju kroz Indiju, Manav Mehta, Indijac nastanjen u Britaniji, upoznaje Mansi, ćerku pevača Tarababua. Manava će odmah privući Mansi i on neće kriti svoju naklonost. Vremenom će mu i Mansi uzvratiti osećanja. Tarababu odobrava ćerkinu vezu sa Manavom, pa otac i kći odlaze u Bombaj, kako bi upoznali njegovu porodicu.

No, tamo će im biti priređen veoma neprijatan doček. Umesto da se vrati kući, Mansi odlučuje da ostane u Bombaju i pokuša da izgradi uspešnu karijeru. U tome joj pomaže Vikrant, koji će joj ponuditi i brak. Uprkos svemu, Manav ne gubi nadu da će Mansi postati njegova supruga, pa će je neumorno opsedati, čak i na sam dan njenog venčanja sa Vikrantom.

Subota, 28. januar

18.00 – „KAO ZVEZDE NA ZEMLjI“ (Taare Zameen Paar)
Režija: Amir Kan
Uloge: Amir Kan, Daršil Safari, Tiska Čopra, Vipin Šarma

Sinopsis

Svet osmogodišnjeg Išana prepun je čuda koja niko osim njega ne primećuje. Odrasle više interesuju stvari poput domaćih zadataka i ocena. A Išanu u školi ništa ne ide od ruke. Kada postane problematičan u tolikoj meri da njegovi roditelji više ne mogu da izađu na kraj sa njim, šalju ga u internat.

Novi nastavnik likovnog vaspitanja ubrzo shvata da nešto nije u redu sa dečakom i pokušava da otkrije u čemu je stvar. Vremenom, uz puno brižnosti i strpljenja, on će uspeti da pomogne Išanu da pronađe sebe.

21.00 – „BAŠTOVAN“ (Baghban)
Režija: Ravi Čopra
Uloge: Amitab Baččan, Salman Kan, Hema Malini, Aman Ver ma

Sinopsis

Veoma emotivna priča o delikatnom odnosu između dece i roditelja. Stariji bračni par Radž i Pudža imaju četvoro dece, za koju su se mnogo žrtvovali, kao i sina Aloka, koga su odgajili, pošto je ostao siroče, kao rođeno dete. On je to veoma poštovao i bio im zahvalan.

Po odlasku u penziju, kada su primorani da napuste svoju kuću i odu da žive kod dece, koja sada imaju svoje porodice, Radž i Pudža doživljavaju ozbiljne neprijatnosti i shvataju da tamo nisu poželjni. Radž mnogo pati nakon što ga životne okolnosti razdvoje od supruge i utehu nalazi u pisanju, koje počinje od običnog vođenja dnevnika, da bi se na kraju pretvorilo u uspešan roman…

Nedelja, 29. januar

18.00 – „NAMET“ (Lagaan)
Režija: Ašutoš Govariker
Uloge: Amir Kan, Grejsi Sing, Rejčel Šeli, Pol Blektorn, Suhasini Mulej

Sinopsis

Čampaner, malo ratarsko selo u srcu Indije. Godina je 1893. Po obodima sela postavljene su britanske vojne barake, kojima komanduje arogantni i kapriciozni Kapetan Rasel. On je gospodar života i smrti u svim selima koja su pod njegovom nadležnošću.

Kada seljani zbog velike suše i gladi ne budu mogli da plate visoki porez na zemlju koji im je nametnut, kapetan Rasel će im ponuditi izazov: da sastave tim igrača kriketa (igre za koju nikada ranije nisu čuli) i da se takmiče protiv britanskih vojnika.

Ukoliko seljani pobede, biće oslobođeni plaćanja poreza 3 godine, ali ukoliko izgube – porez će im biti utrostručen!

Prethodni tekstPripreme za paradu povodom Dana Republike Indije
Sledeći tekstProslava Dana republike u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime