Hrišćanska crkva Šimla-druga najstarija crkva u Indiji

Foto: Facebook/IndiaInSerbia

Hrišćanska crkva Šimla je druga najstarija crkva u Severnoj Indiji, nakon crkve Svetog Džona u gradu Mirut. To je parohija u eparhiji Amritsar na severu Indije. Molitve se vrše na hindu i engleskom jeziku.

Crkva se nalazi na grebenu i izgrađena je u neo-gotičkom stilu 1857. godine, a služila je uglavnom britansku zajednicu. Ističe se kao jedna od istaknutih obeležja a njena silueta je vidljiva kilometrima daleko od grada Šimle. Hrišćanska crkva je jedna od trajnih nasleđa britanske Indije.

Crkvu je dizajnirao pukovnik J. T. Boilo 1844. godine, a osvećena je nakon 1857. godine. Sat koji krasi crkvu je poklon pukovnika Dambltona 1860. godine, a trem je dodat 1873. godine.

Crkva je preživela deljenje u 20. veku i kasnije političke potrese na Indijskom potkontinentu. Dobro je očuvana međutim sat više ne radi.

U crkvi se nalazi pet finih vitraža. Jedan predstavlja hrišćanske vrline – vera, nada, sreća, dobročinstvo, strpljenje i poniznost. Među važnim relikvijama crkve su i velika kolekcija knjiga i drevnih spisa.

Prethodni tekstI one su mame: indijske glumice sa svojom dečicom
Sledeći tekstKakva promena: Indijske zvezde kriketa odrekle se brada i brkova (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime