Indija će izgurati Britaniju iz top pet ekonomija sveta

Foto: pprasantasahooo//pixabay.com

Indija bi, sedam decenija nakon što je stekla nezavisnost, mogla da zaseni svog bivšeg kolonijalnog vladara i da ove godine istisne Ujedinjeno Kraljevstvo iz „društva“ vodećih pet ekonomija sveta, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o projekcijama rasta.

Indija će takođe preteći Nemačku 2022. godine i postaće četvrta najveća ekonomija u svetu, zahvaljujući godišnjoj stopi rasta od 9,9 odsto nominalno, prema izveštaju te međunarodne finansijske institucije sa sedištem u Vašingtonu, prenosi Raša tudej.

MMF je, međutim, upozorio na izazove sa kojima će Indija morati da se suoči kako bi ostvarila pomenutu stopu rasta, kao što su reorganizovanje poreskog sistema, rešavanje problema problematičnih kredita, povećanje produktivnosti i mogućnosti za zapošljavanje, podsticanje korporativnih investicija i prevazilaženje značajnih infrastrukturnih problema.

Prema izveštaju, ekonomija Indije se još uvek oporavlja od odluke vlade u NJu Delhiju da povuče iz opticaja dve najveće novčanice, što je prouzrokovalo nestašicu gotovine u zemlji.

Ekonomisti su zabrinuti i za stanje indijskog bankarskog sektora i javnih finansija, pošto podaci govore da je nivo loših kredita porastao na 16,6 odsto ukupnog kreditnog portfolija.

Prethodni tekstKia u Indiji gradi fabriku za 300.000 vozila godišnje
Sledeći tekstPoznati indijski guru sa sledbenicima posetio Bosnu, možda će i Srbiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime