Indija će biti ogroman potrošač nafte

Foto: lalabell68/pixabay.com

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je juče u Hjustonu da će se potražnja za naftom na svetskom tržištu u narednih pet godina povećati, a porast potražnje Kine i Indije za naftom će činiti polovinu ukupnog porasta svetske potražnje. Procene su da će potražnja rasti za čak 1,1 odsto dnevno. Predviđaju, takođe, da OPEK neće uspeti značajno povećati proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol izjavio je prilikom predstavljanja petogodišnje prognoze agencije za naftna tržišta da će proizvodnja nafte u SAD, Brazilu, Kanadi i Norveškoj, kao zemljama koje nisu članice OPEK znatno porasti u sledećih pet godina.

„Rast proizvodnje nafte u SAD, Brazilu, Kanadi i Norveškoj može osigurati dobro snabdevanje sveta i više nego “pokriti” globalni rast potražnje za naftom do kraja 2020. godine“, navedeno je u procenama ove agencije za energetiku pri Organizaciji za privrednu saradnju i razvoj (OECD).

Prema prognozi IEA nafta na svetskom tržištu u narednih pet godina verovatno neće znatno poskupeti – cena barela biće oko 60 dolara. Međutim, nije isključena mogućnost da se pojavi veliki potres cena nafte zbog nestabilnosti nekih zemalja izvoznica nafte.

Barel sirove nafte se, inače, juče na međunarodnim tržištima prodavao za oko 64 dolara. Na londonskom je tržištu cena barela bila gotovo nepromenjene u odnosu na zatvaranje tržišta u petak i iznosila je 64,29 dolara a promena nije bilo ni na američkom tržištu, na kojem se barelom trgovalo po ceni od 61,24 dolara.

IEA je u novim srednjoročnim prognozama za tržišta nafte značajno povisila procenu rasta američke proizvodnje, predviđajući da će SAD 2023. godine ukupno proizvoditi gotovo 17 miliona barela dnevno, u odnosu na prošlogodišnjih 13,2 miliona barela dnevno.

Time će SAD smanjiti tržišni udeo Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i približiti se nezavisnosti po pitanju snabdevanja naftom.

Jedna se stvar, ipak, nije promenila u proteklih godinu dana – još nema naznaka oporavka ulaganja u istraživanje i proizvodnju nakon njihova naglog pada tokom 2015. i 2016. godine, što povećava opasnost da raspoložive količine nafte možda neće biti dovoljne da nadoknade prirodan pad proizvodnje na poljima i da podmire snažan rast potražnje nakon 2020. godine.

Ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata za naftu i aktualni predsedatelj OPEK-a Suhail Mohamed Al Mazrouei kazao je u nedelju da u kartelu ne razmatraju produžetak aktualnih ograničenja snabdevanja i na iduću godinu.

Od početka prošle godine OPEK i grupa nezavisnih proizvođača, predvođenih Rusijom, ograničavaju snabdevanje za 1,8 miliona barela dnevno, kako bi sveli globalne zalihe na petogodišnji prosek i “poduprli” cene nafte. Njihov dogovor ističe krajem ove godine.

Prethodni tekstIndija 30. prema globalnom indeksu proizvodnje
Sledeći tekstIndija uskoro od Kine ponovo preuzima poziciju najbrže rastuće svetske ekonomije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime