Indija 30. prema globalnom indeksu proizvodnje

Foto: PIRO4D/pixabay.com

Prema globalnom indeksu proizvodnje, koji sastavlja Svetski ekonomski forum (WEF), Indija je rangirana na 30. poziciji.

Na ovoj listi Japan je najbolje rangirana zemlja kada je oblast proizvodnje u pitanju. U prvih dest zemalja su Južna Koreja, Nemačka, Švajcarska, Kina, Češka, SAD, Švedska, Austrija i Irska. Kada su BRIKS zemlje u pitanju, Rusija je na 35. mestu, Brazil na 41. i Južna Afrika na 45. mestu.

Ovaj izveštaj uzima u obzir prisutnost savremenih razvojnih industrijskih strategija i kategorizuje zemlje u u četiri grupe –

  1. Vodeća (jaka trenutna proizvodnja, visok nivo spremnosti za budućnost)
  2. Visokog potencijala (mala trenutna baza, veliki potencijal za budućnost)
  3. Legati (snažna trenutna proizvodnja, rizici postoje u budućnosti)
  4. Početnici (mala trenutna proizvodnja, nizak nivo spremnosti za budućnost)

Indija je smeštena u grupu „Legati“ zajedno sa Mađarskom, Meksikom, Filipinima, Rusijom, Tajlandom i Turskom. Kina se nalazi među „vodećim državama“, dok su Brazil i Južna Afrika među „početnicima“.

Izveštaj govori o Indiji kao 5. najvećem proizvođaču na svetu sa ukupnom dodatom proizvodnom vrednošću od preko USD 420 milijardi u 2016.g.

Prema analizi WEF-a, proizvodni sektor u Indiji porastao je u proseku godišnje više od 7% u protekle tri decenije i čini između 16-20% indijskog BDPa. Indija ima drugu najveću populaciju na svetu i jedna je od najbrže rastućih ekonomija, ujedno je prisutan trend rasta potražnje za indijskim proizvodima.

Prethodni tekstISL: Goa preko Džamšedpura do plej-ofa
Sledeći tekstIndija će biti ogroman potrošač nafte

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime