Oštar pad izvoza nafte: Kina i Indija jedini kupci

Ovo su zvanični podaci, a posledica su oštrih sankcija koje su Sjedinjene Države uvele Iranu. Glavni izvor prihoda Teherana, produbiće globalne gubitke u snabdevanju.

Sjedinjene Države ponovno su uvele sankcije Iranu u novembru, nakon što su se povukle iz nuklearnog sporazuma između Teherana i šest svetskih sila sklopljenog 2015.

Vašington je ovog meseca insistirao da i drugi kupci iranske nafte poštuju njihove sankcije, čime SAD želi da smanji iransku prodaju do nule.

Iran je bez obzira na taj potez do sredine maja prodavao je između 250.000 i 500.000 barela nafte dnevno, prema izvorima iz naftne industrije koji prate tokove prodaje.

Podaci Refinitiv Eikona govore oko 250.000 izvezenih barela dnevno sirove nafte i oko 400.000 barela kondenzata.

Glavnina sirove nafte šalje se u Aziju, kažu izvori iz naftne industrije, a nejasno je ko kupuje „crno zlato“ i ide li ona ona ide krajnjim korisnicima ili u skladištenje.

„Glavne destinacije su Indija i Kina“, rekao je jedan izvor iz industrije koji je želeo da ostane anoniman.

„Nema više Evrope ili Turske“, dodao je.

Iranski izvoz od aprila se smanjio za više od polovine. Tada je Iran izvozio nešto manje od miliona barela dnevno. Trenutni izvoz čini petinu izvoza od 2,5 miliona barela dnevno koje je Iran izvozio u aprilu 2018., uoči povlačenja Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma.

Analitičari očekuju dalje opadanje iranskog izvoza nafte u maju.

Sara Vakhshouri iz SVB Energy Internationala očekuje izvoz između 200.000 i 550.000 barela po danu. „Iran već ima dosta uskladištene nafte i kondenzata u Kini“, kazala je. „Ne očekujemo veće isporuke nafte tokom maja.

(B92)

Prethodni tekstRezultati najvećih izbora na svetu
Sledeći tekstHlebovi u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime