Indija danas šalje u svemir najmoćniju raketu koja je ikad napravljena

Foto: Twitter/bsindia

Danas je veliki dan za Indijsku svemirsku istraživačku organizaciju koja će u svemir lansirati najmoćniju raketu koja je ikad napravljena na svetu. Raketa GSLV će uzleteti oko 17:30 sati sa stanice u Sriharikoti.

GSLV je teška 640 tona i visoka 43.43 metra, a planirano je da njen let od oko 179 kilometara iznad Zemlje traje 16 minuta. Raketa u orbitu nosi satelit GSAT-19 koji je dizajniran za pružanje pristupa internetu, a težak je oko 3,1 tonu.

Indijci su 2014. godine poslali u orbitu sličnu raketu od 49 metara visine, ali, kako kažu istraživači, nova raketa je kraća i mnogo snažnija.

Ukoliko misija prođe po planu, Indija će se u nosivosti koju mogu da postignu njene rakete moći da poredi sa svetskim silama kao što su Kina i SAD.

Početkom ove godine Indijska svemirska istraživačka organizacija je oborila još jedan svetski rekord kada je u svemir lansirala raketu sa 104 satelita. Nijedna zemlja dosad nije lansirala toliki broj satelita u samo jednoj misiji.

Indija je lansiranjem ove rakete ostavila iza sebe Rusiju koja je lansirala 39 satelita u sklopu jedne misije u junu 2014. godine.

Prethodni tekstIndijski „Excel Industries Ltd“ preuzeo firmu „Blok signal“ iz Niša
Sledeći tekstIndijski klaster proizvođača keramike gost Međunarodnog sajma građevinarstva u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime