Indija do kraja godine postaje jedna od pet najvećih svetskih ekonomija

Indija će do kraja ove godine preteći Veliku Britaniju i postati jedna od pet najvećih svetskih ekonomija, prema predviđanjima kompanije IHS Markit.

Nakon toga će joj trebati još samo šest godina da od Japana preuzme titulu treće najveće ekonomije na svetu.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod Indije dostići 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, što ide u prilog nedavno najavljenom ambicioznom planu indijskog premijera Narendre Modija da indijska ekonomija dostigne vrednost od 5.000 milijardi dolara u narednih pet godina.

„Ukupan indijski BDP će, kako se predviđa, porasti sa 3.100 milijardi dolara u 2019. godini na 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, dok će veličina indijskog potrošačkog tržišta porasti sa ovogodišnjih 1.900 milijardi dolara na 3.600 milijardi dolara do 2025. godine“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da bi Indija trebalo da postane jedan od glavnih pokretača rasta u azijsko-pacifičkom regionu i da će u velikoj meri doprineti rastu globalnog BDP-a.

Ali da bi se to dogodilo Indija mora da izvrši reforme pravosudnog sistema i tržišta rada, ali i razvoj transportne i energetske infrastrukture, ocenjuje se u izveštaju.

(Tanjug)

Prethodni tekstUmorna indijska tigrica ušla u kuću, pa dremnula na krevetu (video)
Sledeći tekstIndija planira da pošalje astronauta u svemir 2022. godine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime