Indija ima ogroman arsenal ruskog oružja i nastoji da ga proširi

Čak i dok se Vašington udvara Nju Delhiju, Indija pokušava da kupi vojnu opremu ruske proizvodnje. Najnoviji sporazum bi mogao obuhvatiti kupovinu više od 450 tenkova iz Moskve u vrednosti od 1,93 milijarde dolara, i čak ne bi bio ni najveći ugovor.

Kupovinom 464 glavnih borbenih tenkova T-90MS, odobrenih prošle nedelje, dodatno će proširiti veliku količinu ruskog naoružanja u indijskom arsenalu. Zemlja je jedan od primarnih kupaca ruskog oružja.

Još jedan, još značajniji ugovor u vrednosti od 5,43 milijarde dolara potpisan je prošlog oktobra, kada je Indija naručila pet PVO sistema S-400. Isporuka se očekuje do 2020. godine.

Najsavremeniji sistem protivvazdušne odbrane je sposoban da presretne i uništi mete na udaljenosti do 400 kilometara, te može istovremeno da dejstvuje po šest ciljeva. Indija je dala do znanja da će nastaviti s kupovinom bez obzira na američke zakone kojima se namerava sankcionisati svaka zemlja koja kupuje rusku vojnu opremu.
T-90 glavni borbeni tenk

Indija već ima preko 1.000 tenkova T-90 različitih vrsta. Od ranih 2000-ih, zemlja koristi tenkove T-90S „Bišma“, dizajnirane posebno da zadovolje potrebe Indije. Neke od mašina su proizvedene u Rusiji, dok su druge sastavljene lokalno od montažnih kompleta ruske proizvodnje.

Pored T-90S, Indija je kupila veliki broj tenkova T-90M – unapređenu verziju. U stvari, Indija ima znatno više tenkova T-90 u službi i od same Rusije, kao i starijih tenkova T-72.

Ruski avioni

Indijsko vazduhoplovstvo takođe ima veliki izbor ruskih aviona, uključujući i stotinjak MiG-21. Iako je supersonični lovac prvi put poleteo krajem 1950-ih, ne dozvolite da vas njegove godine zavaraju – najnoviji moderniozovani model, poznat kao MiG-21UPG „Bison“, se može nositi sa lovcima četvrte generacije. Avion je pogodan za sticanje vazduhšne prednosti, kao i za misije napada na zemlju.

Avioni ovog tipa bili su uključeni u nedavno razbuktavanje konflikta između Indije i Pakistana, a bar jedan od njih je oboren. Indija je saopštila da je jedan „Bison“ uspeo da obori pakistanski F-16 koji su napravile SAD, ali nije pružila čvrste dokaze. Islamabad, sa svoje strane, žestoko poriče gubitak i učešće F-16 u sukobu.

Među modernijim ruskim avionima u indijskom arsenalu se nalazi preko 200 aviona Suhoj Su-30MKI, namenskih aviona, dizajniranih posebno da zadovolje zahteve zemlje, gde se „I“ u nazivu odnosi na Indiju, kao i avione MiG-29K za nosače aviona.

Brodovi i podmornice

Dok je želja za izgradnjom domaće mornarice bila prioritet za Nju Delhi, većina se još uvek sastoji od brodova izgrađenih u inostranstvu. Jedna od njenih nuklearnih podmornica je INS „Čakra“, koja je zapravo ruska, poznata kao „Akula“ klasa u NATO klasifikaciji. Podmornica je bila iznajmljena indijskoj mornarici na deset godina 2012. godine. Kako ugovor uskoro ističe, Nju Delhi gleda na zakup i druge podmornice iste klase.

Glavni indijski nosač aviona, INS „Vikramaditja“ je remontovani nosač aviona i raketna krstarica iz doba SSSR-a. Brod je prodat Indiji početkom 2010. godine i ostaje jedini brod tog tipa. Prvi domaći brod ovog tipa gradi kompanija INS „Vikrant“, a očekuje se da će biti u upotrebi 2021. godine.

(pravda.rs, vostok.rs)

Prethodni tekstIndijski Tafe na Novosadskom sajmu predstavio IMT modele koje će proizvoditi u Jarkovcu
Sledeći tekstLjudskom greškom uništena skupa podmornica

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime