Indija: Izbori u Zapadnom Bengalu

Nasilni sukobi ponovo su izbili danas u indijskoj istočnoj državi Zapadni Bengal, u završnoj fazi naizmeničnih izbora koji će odlučiti da li će premijer Narendra Modi imati svoj drugi mandat.

Policija je koristila pendreke kako bi razbila sukobe pristalica vladajuće Baratija Džanata partije (BJP) i regionalne Trinamul kongresne partije u Kankinari, na periferiji Kalkute.

Nekoliko bombi iz „kućne radinosti“ je eksplodiralo tokom sukoba, saopštila je policija, prenosi Rojters.

U ovoj mnogoljudnoj indijskoj državi sporadično je dolazilo do nasilja između pristalica BJP i Trinamula tokom čitavog izbornog perioda.

Zapadni Bengal bira 42 poslanika, što ga čini trećom po redu najbitnijom državom na izborima.

Izlazne ankete dva vodeća televizijska kanala, „Republik“ i „TajmsNau“, predviđale su pobedu Modijeve stranke i njenih saveznika sa 287 do 305 mesta od 543, što je bitno više od 272 mesta potrebna za formiranje sledeće vlade.

Izbori se smatraju referendumom o Modiju i njegovoj stranci Baratija Džanata (BJP). On je usvojio nacionalistički ton u pokušaju da osvoji glasove hinduističke većine u zemlji tako što je zauzeo oštar stav protiv Pakistana, indijskog suseda i većinski muslimanske zemlje.

Glavna opozicija BJP je Kongresna stranka koju predvodi Raul Gandi, potomak dinastije Nehru-Gandi, koja je dala tri premijera.

Kongresna i druge opozicione stranke izazivaju ga zbog visoke stope nezaposlenosti od 6,1 odsto i nezadovoljstva poljoprivrednika koje je pojačano niskim cenama useva, prenosi agencija.

(Tanjug)

Prethodni tekstPobednik izbora u Indiji
Sledeći tekstRezultati najvećih izbora na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime