Indija – najbrže rastuća svetska ekonomija

Foto: AndreaADB/en.wikipedia.org

Azijska razvojna banka (ADB) potvrdila je svoju raniju prognozu za privredni rast u Indiji od 7,4% u tekućoj financijsku godinu, odnosno 0,2% manji rast u odnosu na 2015-16.

U svom najnovijem izveštaju ADB 2016, banka je potvrdila kontinutet snažnog ekonomskog rasta u Indiji, najviše zahvaljujući implementaciji ključnih strukturnih reformi, rastu lokalne potrošnje i rastu poljoprivredne proizvodnje zbog dobrih vremenskih prilika.

U prva tri meseca tekuće fiskalne godine, indijski BDP porastao je za 7,1%, što je najmanji rast u poslednjih pet kvartala. Ekonomisti su predviđali rast između 7,2-7,75%. I pored nešto nižeg rasta, sa ukupnim godišnjim rastom od 7.4%, Indija će i dalje biti najbrže rastuća velika
ekonomija u svetu.

ADB je zadržala nepromenjenu godišnju procenu ekonomskog rasta zbog rasta potrošnje stanovništva, nedavnog povećanja plata i penzija, očekivanog rasta poljoprivredne proizvodnje i prihoda. Sa ponudom jeftinijih kreditnih sredstava privredi i rastom privatnih investicija, rast BDP-a bi u narednoj 2017-18. mogao da dostigne 7,8%.

Prethodni tekstU Indiji predstavljen prvi potpuno samostalno razvijeni motocikl
Sledeći tekstKa ispunjenju vizije Gandija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime