Indija našla zamenu za moćne migove (video)

Indijska ratna mornarica je uspešno izvela prvo sletanje prototipa mornaričke verzije lakog borbenog aviona domaće proizvodnje Tejas na nosač aviona koji bi mogao da zameni dosadašnje ruske mornaričke lovce tipa MiG-29K koji su se pokazali kao operativno problematični.

Vest o uspešnom sletanju na palubu nosača aviona Vikramaditja tokom testiranja u Arapskom moru saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane, dodajući da je pre sletanja na nosač obavljen čitav niz probnih sletanja na klasičnim poletno-sletnim pistama.

Izuzetno sam srećan zbog vesti o prvom sletanju Tejasa na nosač aviona. Ovo uspešno sletanje je sjajan događaj u istoriji razvojnog programa lovca domaće proizvodnje, zapisao je indijski ministar odbrane Radžnat Sing na društvenim mrežama.

Prema pisanju uglednog portala DefenseNews, testiranje mornaričke verzije lakog borbenog aviona Tejas pokrenuto je zbog operativnih problema indijskog mornaričkog vazduhoplovstva s lovcem MiG- 29K prilikom sletanja na nosač aviona. Ovaj tip aviona ruske proizvodnje, koji je ujedno i osnova lovačke komponente indijske ratne mornarice, pokazao se neprikladnim za sletanje na palubu, a učestali su i problemi s održavanjem.

Ovaj višenamenski nadzvučni avion visokih manevarskih sposobnosti trebao bi da zameni već zastarele lovce tipa MiG-21. Na razvoj i prototipove potrošeno je više od milijardu dolara, što se smatra posledicom nedovoljne organizovanosti projekta, nepotrebne težnje da se gotovo svi elementi letelice moraju proizvoditi u Indiji i opterećenosti birokratijom.

Prethodni tekstIndija – jedna od top turističkih destinacija u 2020. (video)
Sledeći tekstAlarm: indijska kobra povratila flašu (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime