Indija je nova ekonomska lokomotiva sveta

Početak Svetskog ekonomskog foruma protekao u znaku globalne sile u nastajanju, ali glavni događaj se ipak očekuje u petak, kada je planirano obraćanje Donalda Trampa.

Međunarodni monetarni fond proglasio je juče, na dan početka 48. Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu, Indiju novom lokomotivom globalnog ekonomskog rasta. Po proceni Breton Vudsa, Indija će 2018. ostvariti najbrži privredni rast (7,8 odsto) na svetu i time daleko nadmašiti dve trenutno vodeće ekonomije – SAD i Kinu.

Privrede SAD i Kine u sledećih godinu-dve usporiće sa rastom, a Indija je jedina država koja uveliko ubrzava ekonomski rast dok sličan trend pokazuju i centralna i istočna Azija. Većina država sveta (više od 120) danas takođe beleži privredni uzlet. To je najširi front ekonomskog oporavka sveta od 2010. godine, istakao je MMF u juče objavljenom izveštaju, kojim ove godine prognozira rast globalnog BDP-a od 3,9 odsto.

Nimalo slučajno, indijski premijer Narendra Modi otvorio je juče u snegom zavejanom Davosu skup koji će trajati do petka, a na kome učestvuje više od 70 svetskih lidera, uz još gotovo 2.900 VIP delegata.

Otvarajući skup sazvan na temu „Kreiranje zajedničke budućnosti u fragmentiranom svetu”, Modi se probranoj publici obratio na hindu jeziku, govorom koji je trajao duže od 50 minuta.

Najavljujući nove globalne ambicije Indije u svetu koji se menja dramatičnom brzinom, Modi je istakao da su razorne klimatske promene, terorizam svih vrsta i rastuće podizanje nacionalnih barijera tri najveća rizika po današnju civilizaciju.

„Pre 21 godinu, kada je ondašnji premijer Indije učestvovao u radu SEF-a, naša zemlja imala je BDP od oko 400 milijardi dolara. Danas je on šest puta veći. Tada nije bilo ni pomena o bregzitu, azijskoj finansijskoj krizi, ’Gugl’ nije postojao, dok je cvrkutanje (’tvitovanje’) bilo isključivo odlika ptica. Dve decenije kasnije, živimo u svetu povezanom mnogobrojnim društvenim mrežama, svetu velikih informacionih sistema, algoritama i robota. Takav svet donosi vanredne prilike, ali i ogromne rizike”, upozorio je Modi.

Da podupre tekuće i buduće globalne inicijative Indije, Narendra Modi izneo je ambiciozne privredne planove Nju Delhija.

„Indija je sa 1,25 milijardi stanovnika danas u stanju da do 2025. godine izgradi ekonomiju vrednu 5.000 milijardi dolara”, najavio je Modi.

Citirajući apele Mahatme Gandija o neophodnoj skromnosti ljudske vrste, indijski premijer je istakao da moderni svet bahatih potrošačkih navika treba preoblikovati u globalno društvo negovanja realnih potreba. Taj posao novog modeliranja sveta neće biti lak, ocenio je Modi.

„Pozitivni trend globalizacije uzmiče danas pred državama koje se sve više bave samo sobom”, istakao je Modi, izbegavši da spomene na koga tačno misli. On je dalje ocenio da protekcionističke sile dižu glavu i nastoje da osujete prirodni tok povezivanja sveta.

„Bilateralni trgovinski sporazumi danas su kategorija koja se našla u ćorsokaku. Većina država suočava se smanjenjem prekograničnih investicija. Rešenje nije izolacija, već prihvatanje promena”, utisak je iz Modijevog izlaganja, u kome su mnogi komentatori juče videli indirektnu kritiku strategije „Amerika na prvom mestu” Donalda Trampa.

Davos i organizatori SEF-a i juče su bili u stanju primetne pometnje povodom najavljenog, ali izgleda još ne sasvim izvesnog dolaska šefa Bele kuće u legendarno skijalište na 1.560 metara nadmorske visine. Dolazak Donalda Trampa sa delegacijom koja, prema najavama, broji više od 800 članova, iznenada najavljen 9. januara, podigao je rentu najskromnijeg smeštaja u blizini Kongresnog centra u Davosu na oko 10.000 evra za tri noći. Prema satnici SEF-a, Donald Tramp bi trebalo da stigne u Davos 25. januara i svojim govorom 26. januara zaključi forum. Da li će Tramp doći i, ako dođe, šta će sve poručiti skupu, jedna je od najintrigantnijih kuloarskih tema ovogodišnjeg SEF-a.

U Vašingtonu ovih dana sa velikom pažnjom prate razvoj nezabeleženog zimskog kijameta u švajcarskim Alpima oko Davosa. A meteo-vesti iz Davosa juče nisu bile vesele.

Naime, u ovom zimskom centru helikoptersko pristanište zatvoreno je zbog snežne mećave, dok je beli pokrivač na ulicama visok skoro dva metra. Zbog težine napadalog snega, samo dve od 10 izvedenih kontrolisanih eksplozija uspele su da veštački izazovu preteće lavine. Pojedina predgrađa Davosa evakuisana su: opštinske vlasti savetuju meštanima da, dok traje forum, zbog sveopšteg meteža, ostanu u kućama. A Melanija Tramp ne dolazi „zbog obaveza i logističkih razloga”, objavila je juče Bela kuća.

Klaus Švab (79), osnivač i izvršni direktor SEF-a, naglasio je juče da bi bilo „vrlo važno da Tramp dođe u Davos”.

„Ne zaboravimo da je on demokratski izabrani predsednik najmoćnije države na svetu. Bez saradnje, bez pozitivnog pristupa SAD, nećemo ostvariti veliki napredak kad je reč o pronalaženju rešenja. Zbog toga je njegovo učešće veoma važno”, ocenio je Švab.

Najava učešća Donalda Trampa na forumu u Davosu nije promenila broj pripadnika trupa (oko 4.400) koji učestvuju u obezbeđenju 48. SEF-a, saopštio je general švajcarske vojske Aldo Šelenberg.

(Tanja Vujić, „Politika“)

Prethodni tekstBolivud zainteresovan za snimanje filma o Putinu
Sledeći tekstAgra: povratak u prošlost

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime