Indija odobrila sredstva za popis stanovništva

Indijska vlada odobrila je u utorak sredstva za popis stanovništva koji bi trebalo da se sprovede iduće godine dok se zemljom šire protesti protiv nedavno donesenog zakona o državljanstvu koji diskriminira muslimanske izbeglice iz susednih zemalja i većinski hinduističke izbeglice sa Šri Lanke.

Jedan od ciljeva indijskog zakona o državljanstvu jeste omogućiti brzo sticanje državljanstva progonjenim hinduistima, Parsima, sikima, budistima, džainistima i hrišćanima koji su došli u Indiju pre 31. decembra 2014. godine iz Avganistana, Bangladeša ili Pakistana.

Zakonom nisu obuhvaćene muslimanske izbeglice, zbog čega protivnici premijera Narendru Modija, hinduističkog nacionalistu, kritikuju za diskriminaciju muslimana i kršenje sekularnog indijskog ustava.

Vlada je odobrila 87,54 milijarde rupija (1,11 milijardi evra) za sprovođenje popisa stanovništva u aprilu 2020. i 39,41 milijardu rupija za ažuriranje nacionalnog registra stanovništva, rekao je ministar informiranja ministar Prakaš Javadekar.

Nacionalni registar stanovništva stvoriće opsežnu bazu podataka o svakom stanovniku Indije.

Hiljade Indijaca protestuje protiv novog zakona i protiv planova za izradom nacionalnog registra građana i najmanje je 21 osoba poginula u sukobima s policijom.

Modi je rekao da indijski muslimani, kojih ima oko 200 miliona u zemlji od 1,35 milijardi stanovnika, „ne treba da brinu“ zbog zakona.

Tagovi:

Indija

Prethodni tekstBožić u Indiji – prilika za darivanje i druženje
Sledeći tekstZimski smuti sa indijskim orahom i cimetom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime