Indija prestiže Kinu i za par meseci postaje najmnogoljudnija zemlja na svetu

Foto: unsplash.com/shashankm19

Indija je spremna da pretekne Kinu i postane najmnogoljudnija zemlja na svetu do sredine ove godine, pokazuju podaci koje su objavile Ujedinjene nacije.

Očekuje se da će indijska populacija dostići 1,4286 milijardi – 2,9 miliona više od njenog suseda sa 1,4257 milijardi.

Azijske nacije čine više od trećine globalne populacije više od 70 godina.

Stopa nataliteta u Kini je nedavno opala, a stanovništvo se smanjilo prošle godine, prvi put od 1961. godine.

Prognoza stanovništva Indije data u Izveštaju o stanju svetske populacije Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) je procena pošto u zemlji nije bilo popisa od 2011. godine.

Posle 140 godina neprekidnog popisa svakih 10 godina, popis iz 2021. je otkazan zbog Covid-a i odložen za 2022. Sada je ponovo pomeren na 2024. godinu.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, šef UN-a za procene i projekcije stanovništva, Patrik Gerland, kaže da su sve brojke o stvarnoj veličini indijske populacije „naivne pretpostavke zasnovane na fragmentarnim informacijama“.

„Nemamo prave zvanične podatke koji dolaze iz Indije“, kaže on.

Takođe, UN kažu da njihova procena ne uključuje stanovništvo dva kineska specijalna administrativna regiona – Hong Kong i Makao, koji zajedno imaju više od 8 miliona ljudi – ili ostrvo Tajvan, koje Peking vidi kao otcepljenu provinciju sa kojom će se ujediniti kopno jednog dana. Tajvan sebe vidi kao drugačiji od kineskog kopna, sa svojim ustavom i demokratski izabranim liderima.

U novembru je svetska populacija prešla 8 milijardi. Ali stručnjaci kažu da rast nije tako brz kao što je bio i da je sada najsporijim tempom od 1950. godine.

Šta će značiti kada Indijanci budu brojniji od Kineza Da li Kina treba da brine o smanjenju broja stanovnika? Šta će pad kineskog stanovništva značiti za svet?

I Indija i Kina su zabeležile pad stope fertiliteta. To znači da će u Kini populacija početi da opada sledeće godine, uprkos tome što je zemlja napustila politiku jednog deteta 2016. i uvela podsticaje za parove da imaju dvoje ili više dece.

Rastući životni troškovi i sve veći broj žena koje se pridružuju radnoj snazi su među ostalim faktorima koji su krivi za usporavanje u Kini.

I u Indiji su stope fertiliteta značajno pale poslednjih decenija sa 5,7 porođaja po ženi 1950. godine na 2,2 rođenja po ženi danas.

Istraživanje koje je naručio UNFPA pokazalo je da je većina Indijaca rekla da je njihova populacija prevelika, a stopa fertiliteta previsoka. Skoro dva od tri ispitanika identifikovala su ekonomska pitanja kao glavne brige kada se razmišlja o rastu stanovništva.
Demografi, međutim, kažu da broj stanovnika Indije koji prestiže Kinu ne bi trebalo da se posmatra kao stvar zabrinutosti i opreza da se ne prepusti zabrinutosti zbog sve većeg broja.

„Umesto toga, na njih treba gledati kao na simbol napretka, razvoja i težnji ako se poštuju individualna prava i izbori“, kaže se u izveštaju UN.

Prethodni tekstDevet knjiga koje će vas učiniti pametnijima
Sledeći tekstOvo voće u Ajurvedi smatra se lekom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime