Ovo voće u Ajurvedi smatra se lekom

Foto:unsplash.com/jkakaroto

Mango se smatra kraljem ajurvedskog voća. Kada je nedozreo, mango podiže Pittu i Vattu, a kada su sazreli i sočni, balansiraju Pittu i Vatu dok povećavaju rasu (nutritivnu tečnost).

Lubenice isečene na parčiće ili isceđene balansiraju Pittu i sjajan su način da se rashladite tokom vrelih dana.

Nar je sredstvo koje steže i pomaže u balansiranju Pitte, bez obzira na opor ukus. Čatni napravljen od nara poboljšava probavu, stimuliše apetit i pomaže u eliminaciji toksina.

Kruška imaju sjajan uticaj na regulisanju hormona. Ako želite da se odmah osetite bolje, pojedite sočnu, zrelu krušku. Kruške su osvežavajuće, slatko voće koje balansira tri doše.

Grožđe je u ajurvedi veoma poštovano voće. U nekoliko ajurvedskih spisa smatraju se najboljim voćem. Kada se dodaju pudinzima i slatkišima i pomešane sa gee-jem, ove slatke grožđice su najukusnije.

Banane su zbog svoje alkalne prirode, sjajne u neutralisanju alkalnih stanja, i pomažu u formiranju čvrstog sluznog sloja koji deluje na probleme s probavom. Banane imaju visok sadržaj gvožđa, pa su odlične za žene koje pate od anemije.

Jabuke su sjajne u balansiranju Kaphe. Kisele, sveže jabuke pojačavaju Pittu i Vatu. Kuvane jabuke pojačavaju proizvodnju oja i olakšavaju probavu. Dinstane jabuke su sjajna zamena za doručak.

Amla je rasiana jer harmonizuje tri doše. One se zovu i božansko voće jer produžava životni vek i čuva zdravlje. Amla pruža energiju kada se čuva u šećeru i začinima, i kada se od nje pravi „murabba“.

Drvena jabuka ili Bael se u hinduizmu smatra prirodnim pomagačem probave. Nezrele voćke bael imaju antibakterijska svojstva i uglavnom se koriste kod lečenja dijareje. Koriste se i kao dijetetski suplement.

Prethodni tekstIndija prestiže Kinu i za par meseci postaje najmnogoljudnija zemlja na svetu
Sledeći tekstNije samo za ukusna jela: Kari je neverovatno lekovit, dobar za kosu, kožu, varenje i jetru

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime