Indija – prva nearktička država u razvijanju ruskih arktičkih resursa?

Nju Delhi razmatra učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima na Arktiku jer bi saradnja sa Moskvom mogla da otvori ogromne mogućnosti za Indiju u regionu bogatom resursima.

„Uspostavljamo saradnju u geološkom istraživanju, zajedničkom razvoju naftnih i gasnih polja na teritorijama dve zemlje, uključujući ofšor projekte, koji će vremenom omogućiti Indiji da postane prva nearktička država koja će vaditi resurse na Arktiku“, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za „Tajms of India“.

Indija, jedno od najvećih i najbrže rastućih tržišta gasa, želi da ruski gas izvlači na Arktiku kako bi zadovoljila svoje rastuće potrebe za energijom. Takođe bi se mogla pridružiti arktičkom gasnom projektu koji predvodi ruski energetski gigant „Novatek“, izjavio je indijski ministar za naftu i prirodni gas Darmendra Pradan.

„Takođe proučavamo mogućnosti da učestvujemo u budućem projektu `Novateka` na Arktiku. Razmatramo sve mogućnosti za dobijanje gasa iz ove regije“, rekao je ministar. Interes za isporukama ruskog gasa dolazi dok se Indija okreće od zajedničkih projekata sa susednim Pakistanom. Nju Delhi je odbio da potpiše memorandum o razumevanju o izgradnji gasovoda Iran-Pakistan-Indija usred porasta tenzija sa Islamabadom.

„Ne želimo da imamo posla s Pakistanom. Nas više zanima ruski gas“, rekao je Pradan.

U septembru su ruski „Novatek“ i indijski „Enerdži global“ potpisali dugoročni sporazum o isporukama gasa u Indiju. Memorandum o razumevanju predviđa zajedničko ulaganje u buduće gasne terminale dve kompanije, kao i osnivanje zajedničkog preduzeća za prodaju prirodnog gasa kupcima u Indiji, Bangladešu i drugim zemljama.

Sirove rezerve na ruskom Arktiku privlače indijske kompanije koje su spremne i da ulažu u veliki naftni projekat „Vostok“. Prema rečima indijskog ministra, projekat je „veoma zanimljiv“ za zemlju, ali nije precizirao koliko će biti uloženo. „Vostok oil“ je zajedničko ulaganje ruske državne naftne kompanije „Rosnjeft“ i privatnog proizvođača nafte „Njeftegazholdinga“, sa procenjenom proizvodnjom do 100 miliona tona.

(pravda.rs)

Prethodni tekstIndijci se protiv zagađenja vazduha bore – biljkama
Sledeći tekstĐumbir, limun i med – vitaminska bomba

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime