Indija usred Beograda

Hotel „Jugoslavija“ i „Veliki indijski sajam“ dali su odličnu zabavu, ekscentrične ukuse, ljubitelje rukotvorina, dobrih materijala i istočnjačke kulture.

Na samom ulasku u sajamski prostor – mirisi, neverovatni, neobični, a opet tipični za taj daleki svet.

Imajte na umu da su pred vama šalovi, marame, odeća sašiveni od najfinijih materijala, da je nakit izrađen većinom od poludragog kamenja i da nipošto ne smete da priđete štandu sa željom „da samo gledate“, jer ćete razočarati ove Indijce. Oni vole da govore o onome što prodaju, a naročito da vas ubeđuju da nešto od svega toga i kupite.

Neće im biti teško, jer svemu tome teško je odoleti.

Na ulazu se nalaze parfemi. Svaki od njih nosi svoju priču, koju će ovi vešti i ljubazni trgovci da vam ispričaju. Takođe, nemojte da se iznenadite kada se umešaju u vaš izbor, jer prema nečemu, nismo da uspeli da otkrijemo o tačno čemu, znaju koji miris će prijati vašim nozdrvama, telu i koži. Nema greške…

Nakit će da vas ostavi bez daha ukoliko ste ljubitelji upečatljivih oblika i boja. Takođe, pored najrazličitijih šara, stlova i motiva komadi nakita namenjeni su posebno skoro svakom delu tela.

Još pre 5.000 godina Indusi su imali potrebu, može se reći i strast, za ukrašavanjem svog tela nakitom od srebra, zlata, dragog i poludragog kamenja. Nakit je sve do danas neodoljiv deo indijske svakodnevice!

Indijski nakit raznolik je po stilovima i dizajnu shodno različitim uticajima tokom istorije, ali i područjima ove zemlje. Svaka regija tako ima sebi svojstven nakit. To su izuzetni filigranski primerci od zlata ili srebra, svadbeni ili emajlirani nakit…

One nešto običnije marame možete da pazarite po cenama između 700 i 900 dinara, ali za one od kašmira sa ručnim vezom moraćete dobro da pregovare.

Naravno, tu su i duge suknje, lagane pantalone i sve ono što je delom tradicije  ovog dalekog istočnog sveta.

Ljubitelj ste indijske kuhinje?! Ali vas mrzi da uvek iznova sitno seckate povrće. Postoji rešenje za to, reče nam jedan od trgovaca na sajmu.

– Ovim možete da gulite, ali i da sečete povrće – rekao je on, a onda nastavio da demonstrira upotrebljivost jednog jedinog proizvoda koji prodaje.

Pravo da vam kažem, zamislih se… Nije da mi nije potreban!

Ukoliko želite da probate čuvene indijske tetovaže, za samo 500 dinara Indijke će da vam ispune tu želju. Takođe, možete da kupite i boju za telo, ali i kosu, pa da se i sami okušate u ovoj umetnosti.

Najdivnija priča vezuje se za malene „zvončiće“. Naime, kako jedna Indijka priča, proces izrade dugotrajan je i kompleksan. Tvrda podloga koja kasnije biva ukrašavana šarama izrađuje se na poseban način od papira. Bitno je da dobije čvrstinu! Tek nakon toga sledi ukrašavanje, a postoji veliki broj različitih načina ukrašavanja.

I na kraju, potpuni i apsolutni hit celog događaja, ali i ove male avanture je „poziv na ples“.

Indijski folklor je, nije tajna, vrlo slikovit i raznolik. Svako selo u Indji ima svoju specifičnu narodnu igru koju svakodnevno izvode u svim prilikama, od rođenja deteta i venčanja, pa sve do religioznih obreda.

(Jovana Korica, espreso.rs)

Prethodni tekstRusija počela da proizvodi S-400 za Indiju
Sledeći tekstIndija lansirala raketu Agni 2

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime