Indija zabranila 59 aplikacija povezanih sa Kinom

Indija je zabranila 59 aplikacija povezanih sa Kinom, rekavši da njihove aktivnosti ugrožavaju suverenitet, odbranu i bezbednost zemlje. Odluka Indije dolazi nakon što su njene trupe učestvovale u sukobima sa kineskom vojskom na Himalajima koji su počeli prošlog meseca i u kojima je 20 indijskih vojnika poginulo u sukobu 15. juna.

Vlada Indije je objavila da je zabranila aplikacije medju kojima su „TikTok“, „UC browser“, „WeChat“ i „Bigo Live“, kao i platforme za elektronsku trgovinu „Club Factory“ i „Shein“ koje se koriste preko mobilnih i drugih uredjaja koji mogu da se povežu na internet.

U saopštenju je Vlada izrazila zabrinutost zbog sigurnosti podataka i čuvanja privatnosti oko 1,3 milijarde Indijaca i navela da se time može ugroziti suverenitet i bezbednost zemlje.

„Ministarstvo informacionih tehnologija primilo je mnoge pritužbe iz različitih izvora, uključujući nekoliko izveštaja o zlopotrebi nekih mobilnih aplikacija dostupnih za „Android“ i „iOS“ platforme za krađu i neovlašćeno prenošenje podataka korisnika na servere sa lokacijama van Indije“, navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja se kaže da je ovo „pitanje veoma duboke i neposredne zabrinutosti koja zahteva hitne mere“.

(Beta)

Prethodni tekstModi insistira na jačanju ekonomije
Sledeći tekstIndija i Japan testiraju vakcine na ljudima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime