Indija zainteresovana za kupovinu ruskih tenkova

Vojska Indije će kupiti 1770 savremenih tenkova kao zamenu za zastarele sovjetske T-72, a ključni kandidat za ovaj 4,5 milijardi dolara vredan posao je najnoviji ruski tenk T-14 „Armata“, javlja „The Diplomat“.

U članku se ističe da u ovom trenutku načelnik generalštaba indijske armije Bipin Ravat posećuje Rusiju. Poseta se posmatra kao pokušaj ulivanja nove energije u bilateralno strateško partnerstvo. Moguće je da će pitanje nabavke T-14 „Armata“ biti razmatrano.

Podvlači se kako putovanje indijske vojne delegacije predvođene Ravatom koincidira sa predstojećim rusko-indijskim samitom u Delhiju 4. i 5. oktobra, tokom kog se očekuje sklapanje odbrambenih ugovora vrednih više od 10 milijardi dolara.

U sklopu odluke da se kopnene snage Indije opreme modernim tenkovima, različiti oklopnjaci slični ruskom T-14 „Armata“ se proučavaju, a među njima su ukrajinski „Oplot“ i južnokorejski K-2 „Crni panter“. Prema planu kopnene vojske, novi tenkovi bi morali da budu proizvođeni u Indiji, od strane privatnih kompanija, u saradnji sa inostranim proizvođačem.

Pri tome članak podseća da vojna tehnika ruske proizvodnje čini osnovu oklopno-mehanizovanih jedinica kopnenih snaga Indije.

Pretpostavlja se da će tokom posete Rusiji Ravat takođe razgovarati o pitanjima vezanim za održavanje i modernizaciju ruske vojne opreme koja se nalazi u arsenalu indijskih snaga, navodi list.

Prethodni tekstIndija odlučna u borbi protiv klimatskih promena
Sledeći tekstIndija izručuje Rohinje Mijanmaru

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime