Indija zakonom zabranila „talak“

Takozvani momentalni razvod ili „talak“ je praksa koja je već uveliko zabranjena u više od 20 muslimanskih zemalja. Indija im se juče pridružila nakon istorijskog glasanja: 99 poslanika se opredelilo za zakon, dok je 84 glasalo protiv.

Vlada premijera Narendre Modija nije odustala od ovog zakona iako se suočavala sa protivljenjem opozicionih partija. Štaviše, prethodno premijer Modi nije uspeo da zakon progura u gornjem domu, ali se na kraju ipak sve dobro završilo. Ovim je ukinuta viševekovna praksa koja je žene dovodila u nepovoljni položaj.

„Momentalni zakon“ je nelegalan, što bi značilo da će svako ko se bude i dalje pridržavao ovakve prakse morati da se suoči sa kaznom zatvora od tri godine, zajedno sa novčanom kaznom. Pored toga, usvojeni zakon će od muslimana zahtevati da pruže finansijsku podršku svojim suprugama u slučaju razvoda, dok će starateljstvo nad decom pripasti majkama.

– Arhaična i srednjevekovna praksa je konačno završila na smetlištu istorije, napisao je premijer Modi na svom Tviter nalogu i dodao:

– Parlament ukida „trostruki talak“ (momentalni razvod) i ispravlja istorijsku nepravdu koja je naneta muslimanskim ženama. Ovo je još jedna pobeda na račun ravnopravnosti u društvu. Indija se raduje danas!, stoji u tvitu premijera.

Inače, momentalni razvod je kada muškarac muslimanske veroispovesti ima mogućnost da u svakom trenutku okonča svoj brak tako što će tri puta izgovoriti „talak“. Izraz koji na arapskom znači „Razvedeni ste“ može se koristiti na razne načine, te tako brak može biti prekinut preko telefona, SMS-om ili čak objavom na društvenim mrežama.

Opozicione stranke su se usprotivile zakonu jer su smatrale da može biti zloupotrebljen protiv muslimanskog stanovništva. Kritičari su i ranije optuživali Modija za satanizaciju muslimana, prenosi Dojče vele.

Vrhovni sud je još 2017. proglasio „talak“ neustavnim i zatražio od vlade da donese odgovarajući zakon i učini ovu praksu nelegalnom.

(DW , J. Jovanović, Blic)

Prethodni tekstIndija: Riznica privlačnih čuda
Sledeći tekstIndija ukinula specijalni status Kašmira

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime