Indijci preuzimaju PKC, smederevski ogranak čeka odluku

Foto: twitter.com/MothersonSumi

Da li će Smederevci zaposleni u PKC-u na proleće dobiti novog gazdu iz Indije – biće poznato po okončanju dogovora i transakcije, za šta je okviran plan kraj marta.

Grupa „Moterson Sumi”, vodeći indijski proizvođač delova za auto-industriju, ponudila je 609 miliona dolara za kupovinu udela i upravljačkih prava u finskoj kompaniji PKC. Indijci nude 23,55 evra po akciji, a kako se, posle sastanka menadžmenta ovih kompanija, navodi na sajtu PKC-a, odbor direktora te firme jednoglasno je odlučio da akcionarima predloži da ponudu prihvate.

Finska kompanija tri godine posluje i u Slobodnoj zoni Smederevo, gde je otvorila jedan od ogranaka. Proizvodnja je smeštena u halu od 20.000 kvadrata koju je izgradila lokalna samouprava iz kredita. Pod hipoteku je stavljena upravo hala u kojoj radi PKC. Fincima je prostor predat po sistemu „ključ u ruke”, a grad je investirao i u kompletnu infrastrukturu po meri zakupca uključujući i prilazne puteve. Radovi su zvanično koštali 627,5 miliona dinara, u vreme gradnje oko sedam miliona evra, ali u ovu sumu nisu zaračunati troškovi kredita. PKC plaća zakupninu od 3,20 evra bez PDV-a i dažbine, ali ne i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i ostalih taksi i poreza na halu, poput poreza na imovinu, ali i osiguranja hale, što ide na teret grada.

Iz Ugovora o zakupu hale u izgradnji koji su Grad Smederevo i PKC potpisali, proizilazi da Finci kao zakupci na period od deset godina, u svakom momentu mogu da raskinu ugovor uz pisano obaveštenje. Kao penale platiće u tom slučaju 13 mesečnih zakupnina, što gradu ne bi pokrilo ni deseti deo cene hale. Grad može da raskine ugovor pod uslovom da PKC ne plaća zakup i komunalije, promeni delatnost ili ode u stečaj. Pre dolaska u Srbiju finska kompanija napustila je Ukrajinu.

Takođe prema ugovoru, do kraja 2016. godine u ovdašnjem ogranku trebalo bi da je zaposleno 1.500 radnika, a koliko njih tačno radi, nema preciznih podataka. Memorandumom o razumevanju koji je potpisao Aleksandar Vučić kao prvi potpredsednik vlade, država se obavezala da Fincima obezbedi 5.000 evra po radnom mestu, na tri rate do kraja 2016. godine, do kada bi oni zaposlili 1.500 radnika. Reč je o iznosu od 7,5 miliona evra. Transparentnost Srbija tada je ukazala da je obračun o visini subvencija rađen na 1.500 zaposlenih, iako je njihov broj postepeno uvećavan, te da se istovremeno PKC tretirao kao srednje preduzeće sa 50-250 radnika.

Uz sve to, država im je obećala i carinske povlastice za uvoz i izvoz materijala, gotovih proizvoda i mašina, a ako u osnovna sredstva ulože više od devet miliona evra i zaposle 100 dodatnih radnika u narednih deset godina biće oslobođeni i od plaćanja poreza na dobit.

Da li će Smederevci zaposleni u PKC-u na proleće dobiti novog gazdu iz Indije, biće poznato po okončanju dogovora i transakcije, za šta je okviran plan kraj marta. Šta će to značiti za ugovorne obaveze sa gradom Smederevom, ostaje da se vidi.

Proširuju asortiman

Ideja indijske kompanije je da, osim uvećanja prihoda, proširi asortiman delovima za putničke automobile, te da dve firme objedine tržište, s obzirom na to da PKC ima razvijenu mrežu u Evropi, Severnoj Americi, Kini i Brazilu.

PKC grupa ima 22.000 zaposlenih, a prošle godine imala je promet od 846 miliona evra i osnovni profit od 64 miliona evra. Grupa „Moterson Sumi” u prošloj godini ostvarila je prihode od 5,7 milijardi dolara. Zauzima 31. mesto na listi svetskih automobilskih dobavljača. Osnovana je 1986. godine. Kompanija je danas prisutna u 26 zemalja na šest kontinenata.

(Olivera Milošević, „Politika“)

Prethodni tekstIndija planira rekordna ulaganja u infrastrukturu
Sledeći tekstProstrana visoravan u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime