Indijka počela da trči u 93. godini, danas ima 102 i ređa medalje

Man Kaur ima 102 godine, trči i osvaja zlatne medalje.

Ova neverovatna Indijka nedavno je osvojila zlato u trci na 200 metara u kategoriji takmičara od 100 do 104 godine na Masters Svetskom šampionatu u atletici u Malagi (Španija), nakon što je pretrčala stazu za tri minuta i 13 sekundi.

Doduše, bila je jedina takmičarka u toj kategoriji, ali je to ipak veliki uspeh.

Njen savet mlađima: „Klonite se brze hrane i redovno vežbajte!“

Kaur svakog jutra ustaje u četiri ujutro. Umije se, opere veš, skuva čaj, pomoli se. Sve to uradi do sedam sati, a onda odlazi na trening, koji traje oko jedan sat.

Ova sitna žena počela je da trči tek 2009, na nagovor sina Gurdeva Singa, koji danas ima 80 godina i trči od školskih dana. On je njen trener i glavni navijač. U trkačkoj karijeri osvojio je više od 80 medalja.

Otkud mu ideja da ubedi majku da počne da trči?

– Bila je zdrava i okretna. Zbog toga sam je odveo na stadion i rekao joj da pretrči 400 metara. Uspela je, polako, i pomislio sam: „Da, ona to može.“

Kaur je zavolela trčanje i ostvarivala je sve bolje rezultate. Dve godine kasnije, sin ju je prijavio na nekoliko međunarodnih takmičenja. Od tada ne staje.

Prošle godine, osvojila je zlatnu medalju na turniru u Kanadi, gde je pretrčala 100 metara za 81 sekund.

– Bila je veoma uzbuđena, jer su svi hteli da se slikaju s njom – kaže Sing. Konkurentkinje, većina u 70-tih, 80-tim godinama, revnosno su je bodrile. Bila je senzacija! – kaže Sing.

Sve troje njeno dece rođeni su sportisti, ali Kaur do pre deset godina nije imala priliku da sazna da je talentovana. Rodila se u Indiji 1916. godine. Majka joj je umrla na porođaju, a nju su podigli baba i deda. Hteli da je školuju, ali nju to nije zanimalo.

– Više sam volela da jurcam i zaradim neki dinar – kaže ona.

Od kada je započela trkačku karijeru, Kaur je učestvovala na atletskim mitinzima u Kanadi, Maleziji, Novom Zelandu, Singapuru i Tajvanu i osvojila 32 zlatne medalje.

Prethodni tekstIndija će Putinu i Rusiji pokloniti tri aviona
Sledeći tekstU Ambasadi Indije obeležena 150. godišnjica rođenja Mahatme Gandija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime