Indijska ICICI banka upućuje 250 kompanija na međunarodnu blokčein platformu za trgovinu i finansije

Foto: twitter.com/ICICIBank_Care

Indijski bankarski gigant ICICI je poslao više od 250 kompanija na svoju blokčein platformu za domaće i međunarodne finansijske transakcije, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 17. aprila.

ICICI banka je počela da istražuje mogućnosti blokčeina za svoje poslovanje u 2016. godini. U junu te godine, banka je u tu svrhu stvorila poziciju Glavnog tehnološkog i digitalnog službenika (CTDO). U avgustu 2016. godine, banka je započela sa sprovođenjem pilot transakcija u finansiranju međunarodnih trgovina i doznaka koristeći blokčein u Indiji.

Čandra Kokar, MD i izvršni direktor ICICI banke, kaže da integracija blokčein tehnologije ima potencijal da pojednostavi dokumentaciju trgovine tako što će zainteresovane strane dovesti na zajedničku platformu:

„Predviđam da će blokčein tehnologija imati ogroman potencijal za pojednostavljivanje intenzivnih trgovinskih transakcija tako što će sve zainteresovane strane dovesti na jednu platformu. U još jednoj inicijativi, takođe sarađujemo sa “peer” bankama i drugim partnerima u cilju stvaranja sveobuhvatnog ekosistema u industriji koji koristi blokčein i razvija zajedničke radne standarde kako bi doprineo još većem usvajanju ove inicijative.“
Prema saopštenju za medije, blokčein aplikacija koju je razvila ICICI banka omogućava svim učesnicima, kako domaćim tako i međunarodnim, da pregledaju i prate podatke u realnom vremenu. Oni mogu takođe da potvrde vlasništvo nad imovinom digitalno, i sprovedu trgovinske transakcije putem serije šifrovanih i sigurnih digitalnih ugovora.

Ranije ovog meseca španska banka Santander potvrdila je pokretanje mreže plaćanja na bazi blokčeina. Sistem će navodno smanjiti troškove i vreme čekanja međunarodnih transakcija.

U martu, Banka Engleske je objavila da je preuzela dokaz o radu (PoW) da bi ispitala kako bi obnovljena usluga bruto poravnanja u realnom vremenu (RTGS) mogla biti u mogućnosti da uzajamno deluje sa blokčein tehnologijom.

(rs.cointelegraph.com)

Prethodni tekstIndija u ovome od 2015. godine pobeđuje ne samo Kinu već i ostatak sveta
Sledeći tekstIndijski bokseri osvojili zlato na 56. Međunarodnom bokserskom turniru u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime