Indijska industrija mleka će do 2020. godine vredeti 148,3 milijarde

Foto: Pixabay.com/couleur

Očekuje se da će indijska mlekarska industrija nastaviti da prosečno raste po stopi od 15% i u periodu 2016-2020.g. dostići vrednost od 148,3 milijarde dolara, najviše na osnovu tražnje potrošača. Indijska industrija mlečnih proizvoda u periodu od 2010- 2016.g. imala je takođe prosečnu stopu rasta od 15% i dostigla ukupnu vrednost od 85,2 milijarde dolara.

Indija je napredovala sa skromnih 20 miliona tona proizvodnje u 1970.g. na današnjih 160 miliona tona i postala najveći svetski proizvođač mleka sa oko 18,5% udela u globalnoj proizvodnji. U narednom periodu do 2020.g. Indija ima za cilj da postane i najveći svetski prozvođač mlečnih proizvoda.

Indijska Vlada sprovela je u periodu 2012-2017.g. nacionalni program podsticaja mlekarske industrije koji je za cilj imao poboljšanje uslova poslovanja zadruga. Ujedno rast privatnih investicija u sektor mlekarstva trebalo bi da dodatno poboljša produktivnost ovog sektora. U narednom periodu se očekuje da će proizvodnja mleka u Indiji nadmašiti svetsku proizvodnju i da će Indija dostići godišnju proizvodnju mleka od 185 miliona tona do 2020.g. Indija bi time pretekla EU i postati najveći proizvođač mlečnih proizvoda u
svetu.

Takođe treba napomenuti da potrošnja mlečnih proizvoda raste po stopi od 3% godišnje u
Indiji, dok rast potrošnje u svetu raste prošečno oko 1%. Zahvaljujući sve većim raspoloživim prihodima i potrebom indijskog stanovništva za brendiranim i prerađenim mlečnim proizvodima rastu ulaganja i privatnog sektora u ovoj industriji.

Prethodni tekstBolivudska legenda Šah Rukh Kan dobitnik Kristalne nagrade za humanitarni rad
Sledeći tekstAgra: centar dekorativne umetnosti

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime