Indijska predstava „Tamo gde senka nestaje“ u petak pred niškom publikom

Foto: Pixabay.com/HolgersFotografie

U petak 30. juna od 20.30h u dvorištu Banovine niška publika imaće priliku da pogleda izvođenje indijske predstave “Тamo gde senka nestaje”. Pozorišna trupa „Kriyative Theatre Trust“ iz Indije je na evropskoj turneji u okviru koje nastupa 27. juna na festivalu INFANT u Novom Sadu, a 1. jula na Beogradskom letnjem festivalu – BELEF.

Predstava “Tamo gde senka nestaje”, u kojoj glumi i srpski izvođač Kristijan Al Droubi, predstavlja savremenu interpretaciju epske priče. Narativ putuje kroz mitove i istoriju koji su zajednički svim kulturama, i prikazuje kako su se mitovi pretvorili u istoriju i oblikovali moralno biće društava širom sveta. Predstava se bavi južnoazijskim epom i pronalazi slične priče koje postoje u Srbiji i u drugim kulturama.

„Gostovanje u Nišu realizuje Niški kulturni centar, u saradnji sa Ambasadom Indije u Srbiji i uz tehničku podršku Studentskog kulturnog centra. Sa zadovoljstvom pozivam sve ljubitelje pozorišne umetnosti da obavezno dodju i uživaju u nesvakidašnjoj predstavi. Predstava se bavi južnoazijskim epom i pronalazi slične priče koje postoje u Srbiji i u drugim kulturama.„, kaže Ljiljana Milanović Blagojević, urednica pozorišnog programa u NKC.

Grupa je imala oko 600 izvođenja prezentujući 19 predstava širom zemlje i po svetu. Karte se, po ceni od 250 dinara, mogu nabaviti na ulazu u dvorište Banovine, prenose niške vesti.

“Tamo gde senka nestaje”

Autor: Šrikant Rao Postava: Lakšmi Čandrašekar, Priti Baradvadž, Кristijan Al Droubi, Vinaja Čandra Кoncept

Dizajn, koreografija, režija: Vina Basavaradžaia

Muzika: Tedžas Šankar i Mahešasvami

Učesnici: Lakšmi Čandrašekar, Priti Baradvadž, Кristijan Al Droubi, Vinaj Čandra, Vina Basavaradžaia, Šrikant Rao

Trajanje: 75 minuta

Кroz epski čin kao polazište, predstava se polako razvija u daleko kompleksnije slojeve društveno-političkih pitanja prošlosti i sadašnjosti. Кrećući se sa lakoćom između ličnog i političkog, preispituje ideje dužnosti, verovanja, odanosti, patriotizma i patrijarhata. Predstava je na engleskom jeziku i koristi savremeni pokret i tekst u istraživanju prostora između realnosti i senke prošlosti. Ovo eksperimentalno delo je osmišljeno da šokira, zadirkuje i podstakne na razmišljanje. „Кriyative Theatre Trust“, osnovan 2005. godine, sada je vodeća pozorišna trupa u gradu Bangaloru, sa nekolicinom produkcija na svom repertoaru koje su naišle na odobravanje kritike.

Prethodni tekstIndija u saveznoj državi Džamu Kašmir gradi najviši železnički most na svetu
Sledeći tekstHrabro i plemenito: Indijka donirala ćerki – matericu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime