Indijska valuta ponovo na rekordnom minimumu

Foto: Pixabay.com/pprasantasahooo

NJUJORK – Indijska valuta rupija ponovo je počela da pada što izaziva zabrinutost da bi najbrže rastuća ekonomija na svetu mogla da uspori rast.

Indijska valuta je prvi put prešla vrednost od 74 rupije za jedan američki dolar, a od početka godine beleži pad od 15 procenata u odnosu na rastući dolar, prenosi Si-En-En (CNN).

Indijska vlada je u više navrata bezuspešno pokušavala da zaustavi ovaj pad, a nedavno je uvela olakšice za strane investitore kako bi pospešila kupovinu obveznica denominovanih u domaćoj valuti koje emituju indijske kompanije.

Takođe, država je povećala tarife na uvozne proizvode kao što su mašine za veš i dijamanti, s ciljem da smanji odliv novca iz zemlje.

Uporedo sa rupijom pad beleži i indijska berza, što potvrđuje njen referentni indeks Senseks (Sensex) koji je prošlog meseca oslabio za više od osam procenata.

Privredni rast Indije je ubrzao ove godine, dostigavši 8,2 odsto u prošlom kvartalu, ali s obzirom na to da je ova zemlja jedan od najvećih svetskih uvoznika nafte trpi veliki pritisak zbog rastućih cena „crnog zlata“, navodi CNN.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndija vodi nezavisnu politiku
Sledeći tekstIndijska salata sa piletinom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime