Indijska vlada omogućila direktne strane investicije u ključnim sektorima

Tokom sednice Vlade Indije, kojom je predsedavao premijer Narendra Modi, danas su liberalizovane direktne strane investicije u ključnim sektorima, uključujući 100% FDI (foreign direct investment) u maloprodaji. Takođe je omogućeno inostranim avio-kompanijama da ulažu do 49% u nacionalni avio-prevoznik – Air India. Očekuje se da ovaj potez ubrza postupak prodaje Air India. Takođe će od ovoga koristi imati i niz velikih inostranih maloprodajnih trgovaca poput IKEE. Uklonjeno je i 100% SDI za razvoj građevinske industrije. Mere koje je donela Vlada dovešće do povećanja priliva direktnih stranih investicija u zemlju. U finansijskoj godini 2016-2017. FDI je iznosio ukupno 60,08 milijardi dolara.
.
10 stvari koje treba znati o ključnim odlukama o FDI:

Trenutno, FDI do 49% dozvoljen je automatski u maloprodaji, ali izvan tog ograničenja, neophodna je odluka Vlade Indije.

Vlada je rekla da će odluka o liberalizaciji direktnih stranih investicija pomoći da se olakša poslovanje, a takođe će dovesti do većih priliva stranih direktnih investicija koje doprinose rastu investicija, prihoda i zaposlenosti.

„Uvođenje automatske rute u vezi sa maloprodajnom trgovinom ubrzaće proces uklanjanja SDI, jer neće biti potrebno odobrenje Vlade. Očekujemo da će SDI u sektoru maloprodaje sada dobiti dodatni zamah zbog procesa koji ne zahteva ni regulatorni nadzor ni proces odobravanja“, rekao je Rabindra Jhunjhunvala, partner u advokatskoj kancelariji Khaitan & Co.

Ublažavanje normi za inostrane aviokompanije u Air India podleže određenim uslovima. Vlada je rekla da strane investicije u Air India, uključujući i one stranih avio-kompanija, ne smeju biti veće od 49%, bilo direktno ili indirektno, a „većinsko vlasništvo i efektivna kontrola Air India i dalje će biti u nadležnosti Indijske države“.

Prema važećoj politici SDI, stranim avio-kompanijama dozvoljeno je da investiraju uz odobrenje Vlade u indijske kompanije koje rade na redovnim i vanrednim uslugama u vazdušnom saobraćaju, 49% uplaćenog kapitala – ali odredba nije primenljiva na Air India.

Prošle godine, Odbor za ekonomske poslove (CCEA) doneo je svoje pravilo za strateško dezinvestiranje u kompaniju Air India.

Air Indija ima ukupni dug od oko Rs. 48,877 crore krajem marta 2017, od čega oko Rs. 17.360 crore čine avionski krediti i Rs. 31,517 crore – krediti za obrtni kapital.

Trenutno je grupa ministara u procesu finalizacije platforme za predloženu stratešku prodaju akcija u nacionalnom prevozniku, a verovatno će se uskoro pozvati i zainteresovani kupci.

Pored ostalih odluka, danas je Vladin kabinet objasnio da usluga posredovanja nekretninama ne predstavljaju poslovanje nekretninama i stoga je to kvalifikovano sa 100% direktnih stranih investicija automatskim putem.

Kabinet je takođe odlučio da dozvoli stranim institucionalnim investitorima (FIIs) i stranim portfolijskim investitorima (FPI) da ulažu u razmenu električne energije putem primarnog tržišta. Ranije je kupovina FII/FPI bila ograničena na sekundarno tržište.

Prethodni tekstSvami Vivekananda Jaianti: 10 mudrosti duhovnog vođe
Sledeći tekstEngleski stručnjak postaje savetnik u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime