Indijske patriotske pesme pozivaju na naseljavanje Kašmira

Samo nekoliko sati nakon što je indijska vlada objavila da ukida specijalni status Kašmiru, koji je na snazi nekoliko decenija, na društvenim medijima objavljeni su muzički snimci, u kojima se 250 miliona indijskih korisnika Jutjuba poziva da se preseli u taj većinski muslimanski region, kupuje tamo zemlju i ženi se kašmirskim devojkama, piše AP.

https://www.youtube.com/watch?v=n4iPV3KGRxs

Agencija ističe da je reč o sve popularnijem žanru u Indiji, poznatom kao patriotska pop muzika, u kojoj su tema nacionalizam i desničarska ideologija zemlje i koja sve više preplavljuje duštvene medije.

U pesmama se ranije mahom pevalo o usponu hindusa u Indiji, pobedama nad regionalnim rivalom Pakistanu i o značaju isticanja indijske zastave u svakom domaćinstvu.

Sada se, međutim, u njima poziva na naseljavanje Kašmira, oblasti u Himalajima, na koju i Indija i Pakistan imaju pretenzije, iako obe zemlje kontrolišu samo jedan njen deo.

Patriotske pesme uglavnom se dele na Fejsbuku, Tviteru i TikToku, aplikaciji koja je u junu imala 120 miliona aktivnih korisnika u Indiji.

Uprkos lošoj produkciji, lošem plejbeku i tehno ritmu koji se ponavlja, mnoge od ovih pesama beleže više miliona pregleda na Jutjubu.

One su popularne među mlađim korisnicima u severnim i istočnim delovina Indije, a izgleda da njihovi autori ne planiraju da uskoro prestanu da ih prave.

Kašmir se nalazi na tromeđi između Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad po jednim delom te oblasti, a ima pretenzije na celu teritoriju.

Indijska vlada ukinula je početkom avgusta ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira koji mu je garantovao autonomiju kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region, što je izazvalo revolt Pakistana i povećane tenzije u toj oblasti.

(Tanjug)

Prethodni tekstSrećan Janmashtami 2019! (foto)
Sledeći tekstIndija zainteresovana za ruske motore RD 180

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime