Indijski milijarder investira u britanski rudarski gigant

Foto: Pixabay.com/carmule

Milijarder i poslovni magnat Anil Agarval dao je iznenađujuću ponudu od 2,4 milijarde dolara za čak 13% udela u britanskom rudarskom gigantu – firmi „Anglo Amerikan“, čime bi postao
suvlasnik konglomerata vrednog 23 milijarde dolara. Britanska firma je takođe vlasnik firme „De Beers“, vodeće firme za proizvodnju i trgovinu dijamantima u svetu.

Iskopavanje sirovih dijamanata u Indiji je zanemarljivo, ali Indija je ujedno najveći uvoznik sirovih dijamanata u svetu, čak 80% ukupne svetske proizvodnje vredne 15 milijardi dolara. Indija se profilisala kao svetski centar za obradu dijamanata, a firma „De Beers“ proizvodi preko 30 miliona karata dijamanata godišnje odnosno 35% globalne proizvodnje neobrađenih dijamanata.

Ponuda je upućena preko lične investicione firme „Volkan Investment“, odnosi se na oko 13% udela u rudarskom gigantu i primoraće menadžment britanske firme da ozbiljno razmotri „ponudu na stolu“. Vlasnička strukturau firmi Anglo Amerikan je raznolika, dok značajan udeo ima i Južna Afrika.

Firma „Anglo Amerikan“ ima godišnji prihod od 23 milijarde dolara, Ebitda (dobit pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije) od 6,1 milijardu dolara i tržišnu vrednost od preko 20 milijardi dolara. Globalni je lider u proizvodnji platine, dijamanata, kao i baznih metala i minerala – bakra, nikla i fosfata. Firma takođe proizvodi i trguje rudom gvožđa, manganom, metalurškim ugljem i termalnim ugljem.

Prethodni tekstIndijsko tržište rezervnih auto-delova napredovaće u narednim godinama
Sledeći tekstTrgovinske posete srpskih preduzeća Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime