Indijski milijarder ne može da dođe do svog novca

Jedan od najbogatijih Indijaca, tajkun Pallonji Mistry najnesrećniji je milijarder na svetu. Ne može da dođe do svog ogromnog bogatstva od 20 milijardi dolara jer su zarobljene u deonicama najvećeg indijskog konglomerata Tata Grupe, između ostalog, vlasnika firme Tata Motors, najvećeg nacionalnog proizvođača automobila.

Problemi su počeli nakon što je Mistryjev sin Cyrus Mistry poteran s funkcije predsednika Tata Grupe koju je držao od 2011. godine, a porodicaTata je „zaplenila“ njegove deonice, koje čine 20 odsto ukupnih deonica kompanije. Iako već dve godine Pallonji Mistry pokušava da se dočepa svojih deonica, porodica Tata, vlasnici konglomerata vrednog više od 100 milijardi dolara, u tome ga uporno sprečavaju, piše Novac.

Prošlog meseca je stariji Mistry pretrpeo i novi udarac. Naime, Tata porodica je uspela da isposluje promenu poslovnih pravila u svojoj firmi kojom ograničava sve svoje deoničare u slobodnoj prodaji udela. Odluku je priznala i indijska Vlada, a to znači da Mistry, s udelom od gotovo 20 odsto u firmi, ne može da proda svoje deonice bez prethodnog odobrenja upravnog odbora Tata Grupe s kojima ratuje.

Koreni sukoba od pre skoro 100 godina

No nije situacija oduvek bila baš takva. Pozadina slučaja „bogatog siromaha“ Mistryja postaje nešto jasnija kada se pogleda neobičan odnos između porodica Mistry i Tata koji traje skoro pa čitav vek.

Udeo koji Mistry danas drži u kompaniji Tata ostvario je još davne 1936. godine Mistryjev otac, Shapoorji Mistry. Shapoorji se bavio građevinom, a njegova građevinska firma Shapoorji Pallonji stoji iza najznamenitijih građevina Mumbaija, poput Banke Indije i Taj Mahal Hotela. Kako je tačno Shapoorji nagomilao taj udeo nije poznato, ali pretpostavlja se da ga je otkupio od braća i sestara ondašnjeg predsednika Tata Grupe, JRD Tata (Jehangir Ratanji Dadabhoy) kada se firma još samo bavila čelikom. Dodatno, porodica Tata poznata je i danas kao vrlo zatvorena zajednica i retko puštaju autsajdere u svoj biznis.

Mistryjev otac Shapoorji preminuo je sredinom 70-ih i ceo udeo u firmi Tata, gotovo 19 odsto, prebacio je na svog sina Pallonjia Mistryja, rođenog 1929. godine. On je preuzeo i njegovu građevinsku kompaniju i odlučio da će popraviti kako privatne tako i finansijske odnose s bogatom Tata dinastijom.

Izrazito inteligentan, obrazovan (diplomirao na prestižnom Kraljevskom koledžu u Londonu) Mistryja opisuju kao povučenog čoveka koji je privatno najviše uživao u dobrom viskiju i konjima. Oženio je Patsy Perin, Irkinju i preuzeo irsko državljanstvo. Ubrzo su mu rođena deca, sin Cyrus i kći Aloo.

Dogovarali brak dece iz dve porodice

U to vreme funkciju predsednika Tata Grupe od JRD-a preuzeo je Ratan Tata, a Mistry je shvatio da je pravi trenutak da zacementira vezu dve porodice. Dogovorio je brak između svoje kćerke Aloo i Ratanovog brata Noela Tata i time napokon postao deo porodice.

U međuvremenu jačala je i Mistryjeva firma Shapoorji Pallonji koja je postala jedna od najjačih građevinskih kompanija u Indiji. Pod svoje okrilje uzela je građevinsku kompaniju Afcons, firme za solarnu energiju SPCL i Sterling & Wilson, kompanije za nekretnine SP Real Estate i lanac radnji Eureka Forbes, sa ukupnim godišnjim prometom od preko četiri milijarde dolara. Od tada pa do danas, piše Forbes, Mistry se „nikad nije mešao u poslovanje firme Tata, osporavao odluke ili tražio moć“.

Idila kratkog daha

Još i veću čast Mistry je doživeo 2011. godine kada je predsednikom Tata Grupe imenovan njegov sin Cyrus. Bio je to prvi put u gotovo 80 godina da je predsedničku fotelju preuzeo neko izvan Tata porodice.

Međutim, idila nije trajala dugo. Nakon pet godina, upravni odbor Tata Grupe odlučio je da Cyrusa iznenada razreši dužnosti predsednika. Za tu odluku nisu pružili nikakvo objašnjenje, a to je ujedno i prvi put u 150 godina dugoj tradiciji Tata Grupe da je predsednik poteran sa svoje funkcije. Šta je zapravo razlog zle krvi između dve možda i najbogatije indijske poodice može se samo nagađati, no, piše Bloomberg, borba za milijarde još uvek traje. Sudski epilog tek sledi jer bi se slučaj uskoro mogao naći i na indijskom Visokom sudu, piše Novac.

(blic.rs)

Prethodni tekstPrijanka s mužem u ludom provodu
Sledeći tekstIzbori u Indiji – festival demokratije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime