Indijski sud: „instant razvod“ je neustavan

Foto: neoloky/pixabay.com

Najviši sud u Indiji odlučio je da je praksa brzog razvoda ili tzv. trostrukog talaka neustavna, što je označilo veliku pobedu za aktiviste za prava žena.

U presudi Vrhovnog suda navodi se da ova odluka mora biti popraćena odgovarajućim zakonom, prenosi BBC.

Indija je jedna od malobrojnih zemalja gde se muslimanski muškarci od svojih žena mogu razvesti samo tako što će tri puta izgovoriti reč ‘talak’ (razvod).

Ova važna sudska odluka usledila je nakon podnošenja tužbi protiv običaja „trostrukog talaka“.

Žalbe je uložilo pet muslimanki koje su razvedene na ovaj način, kao i dve grupe za zaštitu ljudskih prava.

Tri od pet sudija je ovu kontroverznu praksu nazvalo „neislamskom, proizvoljnom i neustavnom“. Sud je takođe zatražio da parlament usvoji odgovarajući zakon u vezi s ovim pitanjem.

– Muslimanke u Indiji pate se posljednjih 70 godina. Ovo je istorijski dan za nas, ali ovo se ne završava ovde. Ne mogu vam ni reći koliko mnogo Indijki nas je podržalo, bez obzira na versku pripadnost – kazala je novinarima Zakia Soman, aktivistica za ženska prava iz Bharatiya Muslim Mahila Andolan, jedne od organizacija koje su uložile žalbu na ovu praksu.

Uprkos tome što se praktikuje već decenijama, jednostrani instant „trostruki talak“ razvod ne spominje se u šerijatskom zakonu niti u Kuranu.

Islamski učenjaci tvrde da je u Kuranu jasno određeno kako se daje razvod – on se mora sprovoditi tokom tri meseca kako bi bračni par imao vremena za razmišljanje i pomirenje.

Prethodni tekstSrbija pregovara o uspostavljanju avio-linije sa Indijom
Sledeći tekstGurinder Čada: Odrasla sam s osećajem da nemam domovinu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime