Indijski vojni budžet među 5 najvećih na svetu

Foto: Game_of_pics/pixabay.com

Indijski vojni budžet sada je među vodećih 5 u svetu, prvi put je Indija pretekla Britaniju navodi se u izveštaju koji signalizira promenu u vojnoj ravnoteži između dve zemlje.

Indija je u 2017.g. pretekla Britaniju i postala 5 najveća zemlja sa vojnim buđžetom od USD 52,5 milijardi u odnosu na USD 51,1 milijardi u 2016.g. tvrdi Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u izveštaju „Vojni balans 2018“. U istom periodu vojni budžet Velike Britanije pao je sa USD 52,5 milijardi u 2016. na USD 50,7 milijardi.

U izveštaju se navodi da Indija nastavlja da modernizuje svoje vojne kapacitete. Kina je druga po veličini zemlja kada je vojni budžet u pitanju sa USD 150.5 milijardi, dok SAD daleko nadmašuju sve ostale zemčlje sa budžetom od USD 600 milijardi. Saudijska Arabija je treća po izdajanju sa USD 76,7 milijardi, slede Rusija i Indija.

U izvještaju se spominje i strategija indijske vlade „Proizvodite u Indiji“, koja ima za cilj jačanje odbrambeno-industrijske baze kroz mere poput liberalizacije stranih direktnih ulaganja (SDI). Izveštaj navodi da je Indija takođe među vodećim zemljama kada je doprinos mirovnim operacijama UN-a u pitanju.

Prethodni tekstAmbasadorka Indije na zvaničnoj ceremoniji potpisivanja ugovora o prodaji IMT-a kompaniji TAFE
Sledeći tekstIndijski izvoz IT usluga mogao bi da poraste 7-9% u 2018-2019. godini

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime