Jačanje odbrane: Indija kupuje 400 ruskih tenkova

Indija je donela odluku o kupovini još 400 ruskih tenkova T-90S, koji se proizvode u zemlji po ruskoj licenci, saopštio je šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

„Oružane snage Indije donele su odluku da kupe još 400 tenkova T-90S, koje oni proizvode po ruskoj licenci. Mi smo prošle godine potpisali dodatni sporazum o produženju licence do 2028. godine“, rekao je on.

Ministar industrije i trgovine Denis Manturov je početkom februara saopštio da je Rusija potpisala sa Indijom ugovor o produženju programa licencne proizvodnje T-90S do 2028. godine.

Inače, T-90 je glavni ruski borbeni tenk treće generacije, a razvijen je na bazi T-72. Dobio je ime „Vladimir“, u čast glavnog konstruktora tenka Vladimira Potkina, a „vatreno kršenje“ je prošao u Siriji. Od 2001. do 2010. godine to je bio najprodavaniji glavni borbeni tenk u svetu.

Indija je jedan od glavnih partnera Rusije u oblasti vojno-tehničke raketne saradnje. Između ostalog, ta država poseduje više od hiljadu tenkova T-90S, oko 250 lovaca Su-30MKI, nosač aviona i druge tipove ruskog naoružanja.

Prethodni tekstIndija – jedan od globalnih lidera solarnih elektrana
Sledeći tekstVitaminska čorba od karfiola i kurkume

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime