Kako će Indija napraviti „pametne gradove“?

Foto: Pixabay.com/veetrag

Sveobuhvatni razvoj će unaprediti kvalitet života, kreirati veći broj radnih mesta i povećati prihode za sve, pogotovo za siromašne i neprivilegovane građane

Indija je spremna da postane najnaseljenija zemlja na svetu do 2030.godine, čime će postati najveće ali i najslabije iskorišćeno tržište za globalne proizvođače i pružaoce usluga. Za razliku od prethodnih generacija, ova rastuća populacija se seli u glavne gradove, čineći ih „megagradovima“ koji će, prema predviđanjima, generisati oko 80 odsto ekonomskog rasta, sa potencijalom primene modernih tehnologija i infrastrukture, pritom promovišući bolju upotrebu ograničenih resursa. Prema procenama, između 25 i 30 ljudi će migrarati iz ruralnih predela u velike indijske gradove, u potrazi za boljim životom a očekuje se da će u urbanim sredinama, do 2050., živeti oko 843 miliona ljudi. Da bi izašla u susret ovakvoj „urbanizaciji“; Indija mora da pronađe pametnije načine upravljanja, smanjivanja troškova, povećanja efikasnosti i poboljšanja kvaliteta života.

Uzevši u obzir sve gore navedeno, vizija premijera Indije Narendre Modija, „Smart Cities“ ambiciozno planira izgradnju 100 pametnih gradova širom zemlje. Cilj je da se stvore gradovi koji nude infrastrukturu i pristojan kvalitet života svojim žiteljima, čistu i održivu životnu sredinu i primenu „pametnih rešenja“. Fokus je na održivom i inkluzivnom razvoju a ideja je da se stvori model koji će poslužiti kao primer ostalim gradovima. Plan je da se postave primeri koji se mogu primeniti kako unutar tako i van „pametnih gradova“, što će poslužiti kao svojevrsni katalizator pravljenja sličnih „pametnih gradova“ u različitim regijama i delovima zemlje.

Svrha „pametnih gradova“ je da generišu ekonomski rast i poboljšaju kvalitet života, tako što će omogućiti razvoj lokalne sredine i tehnologije, pogotovo tehnologije koja će proizvoditi „pametna“ rešenja. Nove oblasti će se razvijati oko gradova u cilju smeštanja rastućeg broja stanovnika. Primena „pametnih rešenja“ omogućiće gradovima da koriste tehnologiju, informacije i podatke za poboljšanje infrastrukture i usluga. Sveobuhvatni razvoj će, na ovaj način, unaprediti kvalitet života, kreirati veći broj radnih mesta i povećati prihode za sve, pogotovo za siromašne i neprivilegovane građane, što vodi ka stvaranju inkluzivnih gradova.

Indija takođe otvara mogućnost partnerstva sa drugim zemljama, u razvoju „pametnih gradova“. Naime, ovaj plan je samo deo većeg projekta stvaranja industrijskih koridora koji će povezivati najveće gradove Indije. Ovo uključuje industrijski koridor Delhi – Mumbaj, industrijski koridor Čenaj – Bangalor, kao i ekonomski koridor Bangalor – Mumbaj. Planirano je da se duž ovih koridora oformi veliki broj industrijskih i trgovinskih centara koji će funkcionisati kao „pametni gradovi“. Industrijski koridor Delhi – Mumbaj, prostiraće se kroz šest država i imaće sedam novih „pametnih gradova“ na svojim glavnim čvorištima.

Interesantan je podatak da indijske vlasti ove koridore grade u saradnji sa stranim državama, koje žele da svojim privatnim firmama ponude nove mogućnosti za investiranje. Kompanije iz javnog i privatnog sektora Srbije mogu da sarađuju sa indijskim partnerima na ovim projektima. Ove zemlje imaju iskustva i stručnost koje mogu da podele i mogu blisko sarađivati na korišćenju mogućnosti za ulaganje u razvoj „pametnih gradova“ Indije, prenosi Bizlife.

Prethodni tekstKakva promena: Indijske zvezde kriketa odrekle se brada i brkova (foto)
Sledeći tekstNajmanji dečak na svetu uspešno se oporavlja posle operacije (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime