Kina i Indija će preuzeti kontrolu nad trećinom svetske ekonomije!

SVET ĆE SE MENJATI NA ISTOKU…

Tržišta u ravoju Kine i Indije činiće 35 procenata globalnog bruto društvenog proizvoda (BDP) do 2060. godine, približavajući se zajedničkom udelu SAD-a i evropskih zemalja, navodi se u izveštaju Centra za ekonomska istraživanja Japana.

Tokijski istraživački centar navodi da će udeo Kine u svetskoj ekonomiji iznositi oko 20 procenata, a indijski gotovo 16 procenata, što je rast od 17 procenata i četiri procenta 2019. godine.

Za Kinu se predviđa da će zadržati svoju trenutnu poziciju broj dva u svetskom rangu BDP-a, dok ne nadmaši Sjedinjene Američke Države oko 2030. godine. Indija će biti treća najveća svetska ekonomija 2060. godine, za koje vreme se predviđa da će se Kina vratiti ponovo na mesto broj dva, a SAD opet izbiti na prvo mesto.

Zajednički udeo američkih i evropskih ekonomija opašće sa preko 50 procenata 2019. godine na 38 procenata 2060. godine, navodi se u izveštaju. Evropske države imaće svoj kolektivni udeo u BDP-u na nivou koji je malo iznad Indije 2060. godine, ali njihov udeo u globalnom BDP-u će značajno pasti.

U međuvremenu, Japan, nekada druga najveća svetska ekonomija u 20. veku, postaće manji, slabiji igrač. Predviđa se da će njegov udeo u globalnom BDP-u 2060. godine pasti na tri procenta, sa šest odsto prošle godine.

U izveštajju se takođe navodi da će digitalizacija, koja je već uveliko započela promenu industrijske prirode naprednih zemalja, snažno uticati na zemlje u usponu do 2060. godine.

(Svet Planeta, pravda.rs)

Prethodni tekstIndija i Brazil jačaju saradnju
Sledeći tekstIndija lansira robota u svemir

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime