Kina u šoku, Indija postala najmnogoljudnija država sveta

Foto: Pixabay.com/donvikro

Indija je postala najmnogoljudnija država na svetu, utvrdio je američki demograf izazvavši šok među stručnjacima širom sveta.

Đi Fuksijan, akademik s Univerziteta Viskonsin-Medison, koji se godinama bori protiv populacijske politike Kine za koju se zvanično smatra da ima najviše stanovnika na svetu, objavio je saznanja na konferenciji koja je održana u Pekingu.

On je rekao da je uveren da su kineski statističari precenjivali broj stanovnika poslednjih 26 godina za oko 90 miliona. Prema tome, broj stanovnika na kraju ove godine u Kini će biti 1,29 milijardi. On je u intervjuu „Gardijanu“ potvrdio svoje tvrdnje ističući da zvanične statisnike prema kojima u Kini živi 1,32 milijarde – netačne.

„Mislim da je sada broj stanovnika u Kini 1,29 milijardi, dok je u Indiji oko 1,32 milijarde“, rekao je Fuksijan.

On smatra da Peking mora odustati od restriktivne populacijske politike u kojoj je do 2015. godine bilo dozvoljeno roditi samo jedno dete kako bi sprečio rapidno starenje populacije. Uveren je da njegova saznanja mogu podstaći Kinu da se pozabavi svojim najvećim problemom. Međutim, kineski i indijski stručnjaci su izrazili skepticizam u vezi sa njegovim tvrdnjama.

Vang Feng, vodeći demograf s Univeziteta u Kaliforniji smatra da su takve tvrdnje senzacionalizam te da imaju političku pozadinu.

Prethodni tekstNajmanji dečak na svetu uspešno se oporavlja posle operacije (video)
Sledeći tekstLexus ušao na indijsko tržište

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime